Huis erven vaak nachtmerrie voor erfgenaam

Een mooi huis erven, wie wil dat niet? Helaas blijkt valt het in de praktijk enorm tegen. Door de crisis op de huizenmarkt krijgen erfgenamen vaak eerder een forse schuld. En dan wil de fiscus ook nog afrekenen over de waarde van het huis... voor je het weet zit je tot over je oren in de ellende.

Een huis erven is vandaag de dag een groot risico voor erfgenamen. In de ''goede oude tijd'' was een huis makkelijk aan de man te brengen, nu gaan er vaak maanden tot jaren overheen. De fiscus wil echter wel graag geld zien over de erfenis, dus de aanslag voor de erfbelasting ligt in no time bij u in de brievenbus.

Het verstrijken van de eerste termijn voor het betalen van deze belasting ligt doorgaans op 8 maanden na het overlijden. Kunt u het geld niet ophoesten omdat het huis nog niet is verkocht, dan kunt u uitstel aanvragen. Daarin is de Belastingdienst sinds de crisis begon een stuk coulanter geworden, zeker als een erfenis beperkt is tot de niet verkochte woning.

Weigeren van de erfenis
U kunt de erfenis weigeren. Er zijn 2 opties: de nalatenschap verwerpen, of ze aanvaarden ’onder het voorrecht van een boedelbeschrijving’. Dat laatste betekent dat de erfenis alleen maar hoeft te worden geaccepteerd als er een positief saldo is.

Maar dat accepteren gaat soms zeer rap. U hoeft alleen maar een papier te tekenen. De wet beschouwt handelen ook al als accepteren. In het huis van de overledene overnachten, zijn eenzame hondje adopteren of geld pinnen van zijn rekening betekent al dat de erfgenaam de erfenis aanneemt. Voorzichtigheid is dus geboden!

Bron: Telegraaf

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl