Met de auto bij warm weer: hier moet je op letten

Getty Images

Een dagje winkelen, een weekendje weg, even uitwaaien aan het strand; in de lente of zomer is er altijd wel wat te doen met de auto. Wij geven tips en zorgen dat je voorbereid op weg gaat.

Herkent u dit?

Heerlijk, erop uit! Maar dan moet het wel comfortabel zijn, en zonder ergernissen. Dus zonder gemopper van passagiers die zich in bochten moeten wringen om in en uit de auto te stappen. Zonder opmerkingen over de beenruimte die toch best krap is. En liever ook geen teleurgestelde blikken als na een dagje winkelen blijkt dat de kofferruimte te klein is. Bovendien zou het ook wel fijn zijn als u de passagiers op de achterbank niet hoeft te vragen om te bukken omdat u anders niets ziet.

Het comfort van nieuwe auto's

Gelukkig lost de nieuwe generatie auto’s al deze ergernissen voor u op. Want ja, ze zijn er, die auto’s met een extra brede instap waardoor alle passagiers even gemakkelijk in- en uitstappen. Ook beschikken sommige modellen al over een achteruitrijdcamera, waardoor de achterbank niet meer weg hoeft te duiken voor uw zicht. En de parkeersensor is geen overbodige luxe.

Ook prettig is dat een aantal autofabrikanten echt werk maakt van het dempen van motorgeluiden en windruis, waardoor u zichzelf zonder stemverheffing verstaanbaar kunt maken. Met deze nieuwe generatie auto’s is een gezellig uitje met vrienden ook echt een gezellig uitje met vrienden: comfortabel, gemakkelijk en zonder ergernissen. U hoeft alleen nog maar te bedenken waar u naartoe wilt en wie u meevraagt.

Voorbereid op weg

Bij warm weer is er gelukkig airco in de meeste auto's. Zelf is het verstandig om genoeg water mee te nemen. Drinken is van groot belang bij warm weer, ook in de auto. Bekijk hier een voorbeeld van een volledige paklijst voor de vakantie.

Loop daarnaast de auto even na. Begin bij de banden: zit er nog genoeg profiel op (minimaal 1,6 millimeter)? Weinig profiel is in de zomer wel minder erg, omdat het dan niet zo snel regent. Vergeet verder niet te controleren of er nog voldoende koelvloeistof is, en neem meteen even het oliepeil mee. Controleer ook even de bandenspanning. Bij verkeerde bandenspanning neemt het brandstofverbruik van de auto toe. In het onderhoudsboekje is de juiste spanning vermeld. Op die brandstof kunt u ook besparen door slim te tanken. Bekijk hier de brandstofprijzen in Europa.

Auteur