Slimme manieren om zuiniger te rijden

Getty Images

Ja, een auto kost geld, dat zal niemand ontkennen. Zeker nu de benzineprijzen blijven stijgen, is het goed te weten dat er genoeg manieren zijn om de kosten van uw autogebruik binnen de perken te houden.

Vergelijk!

Nu de benzineprijzen de pan uitrijzen en het einde van de prijsstijgingen nog niet in zicht is, loont het de moeite om benzineprijzen te vergelijken. Langs de snelweg is de benzine het duurst, dus als het even kan, kunt u die pompstations maar beter vermijden. De onbemande benzinestations zijn het goedkoopst, maar tussen deze stations onderling zijn er wel verschillen. Er zijn verschillende websites die benzineprijzen vergelijken en het is zeker de moeite waard eens goed uit te zoeken bij welk benzinestation u het minst betaalt voor een liter brandstof.
 

Alle beetjes helpen

Ook door andere simpele maatregelen kunt u vaak wat euro’s in de portemonnee houden. Check iedere maand de bandenspanning, want te zachte banden zorgen ervoor dat uw auto meer brandstof verbruikt dan nodig. Ook het na de vakantie nog een weekje rondrijden met de dakkoffer op de auto kost geld: met dakkoffer of imperiaal verbruikt uw auto tien tot maar liefst dertig procent extra brandstof. En wist u dat de airco en de achterruitverwarming ook invloed hebben op het verbruik? Schakel deze daarom niet eerder in dan nodig. Nog een tip: zet uw motor af als u langer dan twintig seconden stilstaat. Het zijn allemaal kleine maatregelen, maar tezamen leveren ze u gegarandeerd een kostenbesparing op.

Bandenspanning

Het Nieuwe Rijden

Onder de noemer Het Nieuwe Rijden introduceerde de overheid enige jaren geleden een platform dat zuinig en bewust rijden onder de aandacht moest brengen. Inmiddels is de term Het Nieuwe Rijden niet alleen een begrip, maar ook een uitstekende manier om de kosten van het autogebruik te verlagen. Een paar tips uit Het Nieuwe Rijden:

  • Wissel tijdig van zomer- naar winterbanden en terug
  • Vermijd korte ritten; een koude motor verbruikt meer brandstof en slijt sneller
  • Rijd zoveel mogelijk op de cruise control
  • Schakel bij 2000 tot 2500 toeren (benzinemotor) of 1800 tot 2200 toeren (dieselmotor) naar een hogere versnelling
  • Voorkom onnodig hard remmen en optrekken
  • Laat het gas los op het moment dat u ziet dat u moet afremmen of stoppen. Door in de versnelling uit te rollen, maakt u gebruik van de massa van de auto en dat scheelt brandstof.

Zuinig en toch pittig

Autofabrikanten zijn zich ervan bewust dat automobilisten liefst zo zuinig mogelijk rijden, maar qua vermogen niet te veel willen inleveren. Zij wenden dan ook de nieuwste technologieën aan om zuinige motoren met vermogen te ontwikkelen, en dat lukt wonderwel. Zo zijn er inmiddels auto’s waarvan de 2.0-liter motor zo zuinig rijdt als een 1.6-liter benzinemotor. Zuinig rijden dus met bijzonder veel rijplezier. 
 

Nieuwe snufjes

De nieuwste auto’s helpen u sowieso met zuinig rijden. Sommige auto’s vertellen u exact wanneer u het beste kunt schakelen en beschikken over software die uw rijstijl en rijgewoonten analyseren en u op basis daarvan adviseren hoe u het brandstofverbruik verder verlaagt. Verder zijn er tegenwoordig steeds meer auto’s met een automatisch start-stop-systeem: op het moment dat u bij het stoplicht staat te wachten, slaat de motor automatisch af en op het moment dat u de koppeling intrapt, start de motor weer. Het is gebleken dat het start-stop-systeem het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot tot tien procent naar beneden kan brengen.

Auteur