Consument bespaart 343 euro op zorgverzekering in 2013

Een consument zal volgend jaar gemiddeld 28 euro per maand besparen op de zorgverzekering. Dat is 343 euro per jaar. Deze bedragen gelden alleen voor mensen die kunnen besparen op de verzekering. 12% heeft al zo'n voordelige verzekering dat verder besparen niet mogelijk is.

Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die door 1.000 klanten van Independer.nl is ingevuld. Consumenten besparen dit jaar vooral door kritisch naar de aanvullende verzekering en het eigen risico te kijken. Wie een minder uitgebreide aanvullende verzekering en een hoger eigen risico neemt, betaalt een lagere premie.

Alleen benodigde zorg
Mensen besparen vaak door alleen zorg te verzekeren die ze daadwerkelijk nodig hebben. Daarnaast verschillen de premies van de basis- en aanvullende verzekering onderling sterk en kan met een collectiviteitskorting de besparing hoog oplopen. Ook zien steeds meer mensen dat de internetlabels van de grote zorgverzekeraars veel voordeliger zijn dan het collectieve aanbod via hun werkgever.

Voor een aanvullende verzekering betalen consumenten in 2012 gemiddeld 210,53 euro per jaar. Volgend jaar geven zij hier 174,03 euro aan uit, een kostendaling van 17,3 procent die wordt veroorzaakt doordat mensen een minder uitgebreide aanvulling kiezen.

Fysiotherapie
Met name de interesse voor de vergoeding van fysiotherapie neemt af. Vorig jaar zocht 66,5 procent van de mensen op de vergelijkingssite een aanvullende dekking voor fysiotherapie. Voor volgend jaar zoekt tot nu toe maar 48,5 procent een zorgverzekering met fysiotherapievergoeding. Daarnaast geven mensen die een tandartsverzekering afsluiten volgend jaar bijna 10 euro minder uit aan deze verzekering door een lagere dekking te kiezen.

Vrijwillig eigen risico
Naast het beperken van de aanvullende verzekering nemen ook steeds meer mensen een vrijwillig eigen risico. Volgend jaar neemt 28 procent van de mensen een vrijwillig eigen risico, in 2012 was dat 7 procent. De verhoging van het eigen risico met 500 euro neemt in populariteit toe. Zorgverzekeraars belonen deze maximale verhoging met een korting die kan oplopen tot gemiddeld 250 euro per jaar.

Ook levert een vergelijking op basis van prijs en kwaliteit vaak een besparing op. Zo bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering in 2013 per jaar 318 euro.

Bron

Wilt u kijken of u ook kunt besparen op uw zorgverzekering? Gebruikt dan de handige Geld&Recht verzekeringsvergelijker.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl