Lezersvraag: verkopen of oprijden?

Mijn auto: een Honda Civic, is 14 jaar oud en in prima staat. Heeft 186.000 gereden. Bij 200.000 moeten waarschijnlijk de distributieriem, druklager en de rest van koppeling vervangen worden. Moet ik de auto nu verkopen of ‘m oprijden?

Jos van der Drift van het ANWB Autoteam antwoordt:

Een goede vraag waarop het antwoord van auto tot auto verschilt. Veel hangt af van de waarde en de staat waarin uw auto verkeert. Gezien de leeftijd en het toekomstige groot onderhoud, is in uw geval zo lang mogelijk doorrijden de beste optie. Mits veilig natuurlijk!

Wanneer u bij 200.000 km aan de beurt bent met dergelijke reparaties, is dat het moment de auto weg te doen. Vermoedelijk zal dit groot onderhoud rond de 1.200-1.300 euro gaan kosten en dat is gezien de lage dagwaarde van uw Civic niet zinvol meer . De auto is economisch nagenoeg afgeschreven en er valt niet uit te sluiten dat er andere (hoge)uitgaven aan zitten te komen.

Twijfelt u aan de noodzaak van reparaties of de vervanging van onderdelen? Vraagt u zich soms af: rij ik nog door met deze auto of koop ik iets nieuws? De ANWB Onderhoudsmeter helpt u met deze vragen!

Auteur