Bespaar op kosten mobiel internet

Overal online zijn met smartphone of tablet is leuk en handig, maar kan flink in de papieren lopen. Het verbruik van data buiten de vaste bundel is meestal veel duurder dan binnen de bundel. Tip 1 is: gebruik gratis Wi-Fi. En tip 2: hou het MB-verbruik bij met een app.

Wie binnenshuis een draadloze internetverbinding heeft, kan daar ook met een smartphone of tablet gemakkelijk op inloggen. Activeer Wi-Fi, kies via instellingen > netwerken het betreffende netwerk en voer het wachtwoord in. Hetzelfde kun je doen op andere plaatsen waar een Wi-Fi-netwerk actief is: op het werk, bij vrienden, in het café of restaurant en steeds vaker ook in stadscentra, intercity’s en bussen.

Soms is het invoeren van een wachtwoord niet eens nodig. Vaak hoef je alleen een vinkje te zetten dat je akkoord gaat met de voorwaarden en surfen maar. Abonnees van KPN en T-Mobile (alleen bij de duurdere abonnementen) hebben ook gratis toegang op plaatsen waar hotspots van hun aanbieder zijn, bijvoorbeeld op stations of parkeerplaatsen.

Toepassingen die veel MB’s verbruiken, zoals updates uitvoeren, foto’s of muziek downloaden en video kijken of internetradio luisteren, kun je het beste doen binnen bereik van Wi-Fi.

Toch 3G gebruiken
Is er geen Wi-Fi in de buurt en wil je toch gebruik maken van internet, dan ontkom je er niet aan verbinding te maken van het 3G-netwerk. De meeste smartphonebezitters hebben hiervoor een abonnement met een vaste internetbundel van bijvoorbeeld 250 of 500 MB. Veel mensen hebben geen idee hoeveel MB ze verbruiken. Een gemiste kans. Wie veel minder verbruikt dan de grootte van de bundel, betaalt te veel. Het resterende aantal MB’s verhuist meestal niet mee naar de volgende maand. Wie meer MB’s verbruikt dan de grootte van de bundel, betaalt de hoofdprijs voor het extra verbruik. Wees niet bang: het MB-verbruik is prima onder controle te houden via internet of met een app.

MyProvider
Alle grote providers hebben op hun website een afgeschermd gedeelte, waarvoor klanten zich kunnen registreren. Na inloggen zijn alle gegevens van het telefoonabonnement in te zien, ook het verbruik in die maand en in vorige maanden. Voorbeelden zijn My Vodafone, My T-Mobile en MijnKPN. De systemen lopen soms één of twee dagen achter. Tijdens verblijf in het buitenland kan die vertraging oplopen. Het handige is dat je kunt zien hoeveel MB er nog van de bundel over is tot de volgende factuurdatum.

De meeste telecomaanbieders hebben voor dit doel ook hun eigen app, zoals My Vodafone App, My T-Mobile App en Telfort BelStatus app. Daarmee kun je het verbruik per factuurperiode mobiel bijhouden. De gegevens komen uit dezelfde bron als bij het afgeschermde gedeelte van de website.

Data meten met een app
Het verbruik van MB’s is ook bij te houden via een app die het MB-verbruik daadwerkelijk meet vanaf de smartphone. Voorbeelden zijn 3G Watchdog (niet voor iPhone), KPN MB Meter of Hi MBstatus. Deze zijn door iedereen te gebruiken, welke provider je ook hebt. Vanaf het moment van installatie van de app, houdt deze bij hoeveel MB je verbruikt. Het is mogelijk zelf de omvang van de bundel in te stellen, zodat de app per dag kan berekenen hoeveel MB’s er nog over zijn.

Bij 3G Watchdog kun je ook zelf de datum bepalen vanaf wanneer de app de MB’s moet gaan tellen. De tellers zijn redelijk accuraat, maar niet onfeilbaar. Het is verstandig om voor het uitschakelen en na het inschakelen van de telefoon de app even te starten om de opslag van data te garanderen. Voor het exacte aantal verbruikte MB’s is de website van de provider betrouwbaarder.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl