Belastingbetaler draait op voor malaise SNS Reaal

Getty Images

Het zal u gisteren niet ontgaan zijn: SNS Reaal is genationaliseerd, en de redding gaat de belastingbetaler zeker 3,7 miljard kosten. Premier Rutte staat echter achter de beslissing om de bank overeind te houden met ons belastinggeld.

Minimaal 220 euro per persoon - dat is de prijs die betaald wordt voor de redding van de bank. Dat bedrag kan nog wel hoger worden. Dat maakte minister Dijsselbloem gisteren bekend. Naast het bedrag van 3,7 miljard krijgt SNS nog een lening van 1,1 miljard euro en staat onze overheid voor 5 miljard garant. Dus het is goed mogelijk dat de burger straks nog meer kwijt is aan de redding van de bank/verzekeraar. Maar volgens experts is dit minder kostbaar dan de bank simpelweg laten omvallen.

De enige juiste keuze
Er is sprake van 'mismanagement', vindt premier Rutte. Hij sprak gisteren tijdens een persconferentie over de kwestie. Het opkopen van bank/verzekeraar door de staat was volgens hem de enige juiste keuze. SNS Reaal heeft onverantwoorde risio's genomen en dat is flink misgelopen.

Rutte zei goed te begrijpen dat veel mensen dit 'geen prettig idee' vinden. Zelf heeft Rutte dan ook 'verschrikkelijke hoofdpijn' door dit fiasco. Alle alternatieven zouden de afgelopen weken 'zorgvuldig' zijn bekeken. "Dat geld wilden we liever aan andere dingen besteden. Na lang wikken en wegen moesten we vaststellen dat deze route de enige juiste keuze was." aldus de premier.

Maar de staat hecht volgens de premier veel waarde aan de veiligheid van het geld en de Nederlandse spaarders, en uiteraard de stabiliteit van de bankensector. "Omvallen van de bank zou beide in gevaar hebben gebracht", zei Rutte. "Niet ingrijpen had ons uiteindelijk meer gekost."

Een 'idiote discussie'
De kersverse nieuwe topman van SNS Reaal krijgt straks wel een jaarsalaris van 550.000 euro. Rutte vindt het verdedigbaar dat dit aanzienlijk boven de Balkenendenorm ligt en noemt de suggestie dat het wel wat veel zou zijn een 'idiote discussie'. Goede mensen kosten volgens Rutte gewoon veel geld. "Als je niet bereid bent dit soort bedragen te betalen, krijg je er niet de goede mensen voor. Je moet uiteindelijk marktconform betalen."

De toekomst
Als SNS Reaal weer op eigen benen kan staan, wil de Nederlandse Staat de bank/verzekeraar weer verkopen. Het is mogelijk dat de bank los van de verzekeraar wordt verkocht. De vastgoedportefeuille - de voornaamste oorzaak van al deze ellende - blijft hier verder buiten. Die wordt helemaal apart gezet van de bank- en verzekeringsactiviteiten, in een zogenoemde 'bad bank'.

Bron: NOS

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl