Aftrekbaarheid bouwrente en nieuwe hypotheekregels

De afgelopen dagen hebben de kranten vol gestaan met stukken over aftrekbaarheid van bouwrente. Omdat wij kleiner willen gaan wonen, ga ik medio 2013 ook zo'n koop/aanmeningsovereenkomst (voor een seniorenwoning) aan. Wat is nu eigenlijk het probleem?

Onder de nieuwe wetgeving (sinds 1 januari 2013) geldt dat er op nieuwe leningen in beginsel minimaal annuïtair moet worden afgelost. Mogelijk heeft u op uw huidige woning nog een hypotheekschuld. In dat geval geldt er overgangsrecht. Dit is tamelijk ingewikkeld, zodat ik u voor uw geval verwijs naar een hypotheekadviseur.
 
In zijn algemeenheid geldt er echter het volgende. Voor nieuwe financieringen geldt (zie ook hiervoor), dat er om de hypotheekrente aftrekbaar te laten zijn, verplicht annuïtair moet worden afgelost.

Tussen het tekenen van de koop/aannemingsovereenkomst en het, bij de notaris, passeren van de hypotheek zal meestal ook nog enige tijd zitten. In die periode betaalt u rente aan de bouwer. Feitelijk is dat een lening van de bouwer aan u, terwijl (naar alle waarschijnlijkheid) niet wordt afgesproken dat deze lening minimaal annuïtair moet worden afgelost. Daarom zou geconcludeerd kunnen worden dat de rente over deze lening (de bouwrente) niet aftrekbaar is. Minister Blok heeft nu aangegeven dat de bouwrente over die periode fiscaal wel wordt gezien als aftrekbare rente.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl