De nuttigste aftrekposten: gezin

Getty Images

Zelf de belastingaangifte invullen wordt steeds makkelijker. En met deze serie 'nuttigste aftrekposten' wordt het al helemaal een eitje. Tel uw kosten op, bereken of u ze kunt aftrekken en geniet belastingvoordeel. In dit deel staan de aftrekposten voor mensen met een gezin centraal.

Gezin

Alimentatie algemeen
Betaalde partneralimentatie is een aftrekpost, maar ook afkoopsommen en betalingen om pensioen- en lijfrenterechten te verrekenen, mag u aftrekken. Ook als uw ex-partner woont in een (deel van de) woning die op uw naam staat, mag u het (gedeeltelijke) eigenwoningforfait als betaalde alimentatie aftrekken. Wanneer u regelmatig betalingen doet voor uw ex-echtgenoot, bijvoorbeeld voor verzekeringen, mag u deze ook aftrekken.

Alimentatie na uw 65ste

Betaalde alimentatie is een aftrekpost die het meeste voordeel oplevert bij een zo hoog mogelijk belastingtarief. Na uw 65ste daalt het tarief, en zult u dus minder voordeel behalen. Een alternatief is de alimentatie af te kopen, zodat u in één keer een hoge aftrekpost hebt. In combinatie met een verzoek om middeling kan dit heel gunstig uitpakken.

Uitgaven voor levens­onderhoud van kinderen
Een kind onder de 21 zonder eigen inkomsten kan een aftrekpost opleveren wanneer u hem of haar financieel ondersteunt in het levens­onderhoud. Voorheen lag deze grens bij 30 jaar. Aftrek is alleen mogelijk als er geen recht is op studiefinanciering, tegemoetkoming in de studiekosten of kinderbijslag. De minimale bijdrage moet €408 per kwartaal zijn.

De aftrek die u mag toepassen, is een vast bedrag dat afhankelijk is van de leeftijd van het kind. Een kind van 18, 19 of 20 jaar levert een aftrekpost op van €355 per ­kalenderkwartaal. Dit bedrag wordt verhoogd met €710 per kwartaal als de kosten van levensonderhoud voor meer dan de helft op u drukken en wanneer de kosten ten minste €710 per kwartaal bedroegen. Als het kind buitenshuis woont, bedraagt de verhoging €1065 per kwartaal onder voorwaarde dat de kosten voor ten minste 90 procent op u drukken en deze kosten ten minste €1065 per kwartaal bedroegen.

gezin
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine