Overstappen vanwege Slotervaart

Getty Images

Het Amsterdamse Slotervaart Ziekenhuis heeft een contract gesloten met zorgverzekeraar Menzis. Besprekingen met de verzekeraars VGZ en CZ lopen nog. Dat biedt patiënten wellicht de mogelijkheid over te stappen als hun eigen verzekeraar zonder contract een behandeling niet (volledig) wil vergoeden.

De afgelopen weken kwam het Slotervaart Ziekenhuis in het nieuws omdat zorgverzekeraar Achmea geen contract heeft gesloten met het ziekenhuis. Dat heeft tot veel onrust geleid onder patiënten die nu mogelijk niet naar het Slotervaart kunnen voor een behandeling, omdat deze niet volledig wordt vergoed. Veel Amsterdammers hebben hun zorgverzekering lopen bij Agis, opvolger van het Ziekenfonds Amsterdam e.o. en sinds enige jaren onderdeel van Achmea.

Lopende behandelingen
Het ontbreken van een contract heeft gevolgen voor patiënten. Lopende behandeling die zijn gestart voor 1 april, spoedeisende zorg en de behandeling van chronisch zieken zal Achmea vergoeden tot 100% marktconforme tarief, ook zonder contract. Mocht het Slotervaart Ziekenhuis onredelijke tarieven vragen, dan zegt Achmea in overleg te gaan met het ziekenhuis. Bij een nieuwe behandeling ontvangen Achmea-verzekerden voor een behandeling in het Slotervaart Ziekenhuis een vergoeding conform de polisvoorwaarden. Dat is bij de gebruikelijk naturapolis 90% van het marktconforme tarief.  De rest van de behandeling moet de patiënt zelf betalen.

Individuele oplossing
In de uitzending van Tros Radar op 18 februari heeft Achmea beloofd voor iedere individuele verzekerde met een oplossing te komen. Spreekt deze oplossing de verzekerde niet aan, dan mag deze de verzekering bij Achmea opzeggen. Door het contract met Menzis is het mogelijk over te stappen naar Menzis.

Bron

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl