Spek uw portemonnee: de notaris

Getty Images

Aniel Autar is als notaris verbonden aan Kooijman Lambert Notarissen in Rotterdam en docent bij een aantal opleidingsinstituten.

Gouden tip: Schenk uw kinderen op papier

De andere experts geven u drie tips. Ik heb er slechts één, maar wel één waarmee u én belasting bespaart én een hoog rendement haalt. Dat vraagt iets meer uitleg.  

Stel dat ik u vertel dat een investering van €11.825 per kind de familie een belastingbesparing kan opleveren van €24.679. En stel dat ik vertel dat die investering niet alleen een eenmalig rendement oplevert van 109 procent, maar bovendien ook nog een jaarlijks rendement van 12,5 procent. U zult zich afvragen of het waar is. Ja: het is waar!

Schenkingsakte opmaken

De truc? Een zogeheten papieren schenking.?Dat is vooral aantrekkelijk als een groot deel van het vermogen in het woonhuis zit; u hoeft dan geen geld vrij te maken om te kunnen schenken.

Een papieren schenking doet u via de notaris. Om het hiervoor genoemde rendement te halen, verklaart u in de schenkingsakte dat u op papier €123.394 aan uw kind hebt geschonken; dat is €1 minder dan de som van €5141 (bedrag schenkvrijstelling) plus €118.254 (het bedrag in de eerste schijf waarover 10 procent schenkbelasting verschuldigd is).

Uw kind moet over die schenking €11.825 aan schenkbelasting betalen. In de schenkingsakte bepaalt u dat uw kind het geschonken bedrag pas kan opeisen als u én uw echtgenoot zijn overleden.?

Bij overlijden blijkt vervolgens dat uw vermogen kleiner is vanwege uw schuld (€123.394) aan uw kind. Over dat bedrag is dan geen 20 procent erfbelasting verschuldigd; een besparing van €24.679! De investering bedroeg €11.825, een voordeel derhalve van €12.854. Ziehier het rendement van bijna 109 procent.

Jaarlijks 6 procent rente

Maar we zijn er nog niet. Wanneer u een papieren schenking aan uw kind hebt gedaan, moet u jaarlijks 6 procent rente over het bedrag aan uw kind betalen. Elk jaar betaalt u dus €7404 aan rente. Dat bedrag is bij uw overlijden niet meer in uw vermogen aanwezig. Over de betaalde rente is daarom geen 20 procent erfbelasting verschuldigd. Dit scheelt €1481 aan erfbelasting voor ­ieder jaar dat er rente wordt betaald. Een extra rendement van 12,5 procent op de investering van €11.825, voor ieder jaar dat u rente betaalt.?

Op jaarbasis gaat er zo feitelijk €5923 naar uw kind over. Dit is namelijk 6 procent minus de 1,2 procent vermogensrendementsheffing die uw kind in box 3 moet betalen en u niet hoeft te betalen. Met dat bedrag kan uw kind mooi de schenkbelasting betalen.?

Voordeel langstlevende

Worden alleen de kinderen hier beter van? Nee, als u getrouwd bent, moet de langstlevende echtgenoot bij overlijden van een van u beiden de door de kinderen verschuldigde erfbelasting over het algemeen voorschieten. Nu het op papier geschonken bedrag (fiscaal) niet meer tot uw vermogen behoort, hoeft de langstlevende dus minder of helemaal niet voor te schieten.
Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine