Serviceflat blijft geld kosten

In de erfenis van moeder zit ook de serviceflat waar zij tot haar overlijden woonde. Wij moeten als nieuwe eigenaren, die er niet mogen wonen, toch servicekosten blijven betalen. Mag dat - en hoe verhoudt zich dat tot de waarde van de erfenis?

Het is niet ongewoon dat serviceflats de kosten van schoonmaak, maaltijden en andere services blijven verhalen op de erfgenamen van een vrijgevallen flat. Zeker wanneer het om de oudere serviceflats gaat kunnen die serviceposten uiteindelijk de opbrengst van de flat kosten. Voor niet genoten maaltijden wordt vaak een bedrag gerestitueerd aan de eigenaren die er niet wonen of verblijven. Of dat mag en onder welke voorwaarden kunt u nalezen in de overeenkomst die uw moeder bij aanvang van haar huur is aangegaan.

Voor de erfbelasting moest tot voor kort de WOZ-waarde worden opgegeven wat de waarde van de erfenis nog verder uitholde. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in mei vorig jaar echter besloten dat wanneer de verkoopwaarde van de serviceflat tenminste 30 procent onder de WOZ-waarde ligt en wanneer er een verplichte afname is van bepaalde diensten de waarde mag worden opgeven waarvoor de woning is verkocht. Dat geldt voor alle serviceflats die vanaf 2010 zijn geërfd. Is de verkoop van de flat en de betaling van de erfbelasting al afgerond, vraag dan bij de fiscus ambtshalve herziening aan met een beroep op artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, de hardheidsclausule.

Bron 
  • geldenrecht.nl