Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Serviceflat blijft geld kosten

Vraag van de week

13 April 2013Nico van Scheijndel

In de erfenis van moeder zit ook de serviceflat waar zij tot haar overlijden woonde. Wij moeten als nieuwe eigenaren, die er niet mogen wonen, toch servicekosten blijven betalen. Mag dat - en hoe verhoudt zich dat tot de waarde van de erfenis?

Het is niet ongewoon dat serviceflats de kosten van schoonmaak, maaltijden en andere services blijven verhalen op de erfgenamen van een vrijgevallen flat. Zeker wanneer het om de oudere serviceflats gaat kunnen die serviceposten uiteindelijk de opbrengst van de flat kosten. Voor niet genoten maaltijden wordt vaak een bedrag gerestitueerd aan de eigenaren die er niet wonen of verblijven. Of dat mag en onder welke voorwaarden kunt u nalezen in de overeenkomst die uw moeder bij aanvang van haar huur is aangegaan.

Voor de erfbelasting moest tot voor kort de WOZ-waarde worden opgegeven wat de waarde van de erfenis nog verder uitholde. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in mei vorig jaar echter besloten dat wanneer de verkoopwaarde van de serviceflat tenminste 30 procent onder de WOZ-waarde ligt en wanneer er een verplichte afname is van bepaalde diensten de waarde mag worden opgeven waarvoor de woning is verkocht. Dat geldt voor alle serviceflats die vanaf 2010 zijn geërfd. Is de verkoop van de flat en de betaling van de erfbelasting al afgerond, vraag dan bij de fiscus ambtshalve herziening aan met een beroep op artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, de hardheidsclausule.

drie reacties

Ik krijg hier een beetje smerige smaak van in mijn mond. Je mag er niert wonen maar er wel voor betalen. Dat stinkt en niet zo’n klein beetje ook.

Dit stinkt niet. De totale bedrijfskosten van een serviceflat worden bepaald door het aantal woningen. Hierop wordt de verdeelsleutel losgelaten om b.v. een winkeltje te kunnen bekostigen en de gewenste service te kunnen bekostigen. Of je nu voor 80 mensen moet koken of voor 50, er moet toch een kok in dienst zijn, een vaatwasser draaien, een keuken gerund worden enz.
Het is helaas niet anders. Je koopt een flatje in een serviceflat. Helaas door alle veranderingen in zorg en woonlasten loopt dit systeem nu stevig uit de pas. Maar laten we de serviceflat a.u.b. koesteren. Voorlopig lijken dit soort instellingen nog haalbaar. Met de huidige bezuiniging in de thuiszorg ben je als oudere aan de goden overgeleverd. Een verzorgingshuis kom je niet meer in. Thuis moet je het allemaal maar zelf zien te regelen, terwijl er nu weer duizenden thuiszorgbanen op de tocht staan. Nog even en we kunnen hier in Nederland maar ècht beter aan de pil van Drion. Wij kosten teveel geld voor de jongere generatie. Die zouden nu mantelzorg aan ons moeten geven. Hoe?? De kinderen hebben fulltime banen, eigen kinderen en een krankzinnig druk sociaal leven. Daar wil je dan toch geen beroep op doen.
Er zal nog een hoop narigheid aankomen. Leef nu maar bij de dag. En maak daar iets goeds van.

De waarde voor de erfbelasting moet worden genomen naar de WOZ-waarde.
Die genoemde goedkeuring geldt tot 1 januari 2012 omdat tot die tijd de WOZ-waarde werd bepaald in vergelijking met andere type woningen en vanaf die tijd moet worden vergeleken met alleen serviceflats-type woningen.
Besluit 25-11-2011 (BLKB2011/1541M).

Zie ook http://www.geldenrecht.nl/artikel/2012-0...

Het genoemde besluit van mei kan ik nergens vinden. Misschien kan iemand dat toelichten?

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN