Verjaring pensioenrechten

Getty Images

Mijn ex-echtgenoot en ik zijn in 1983 gescheiden na een huwelijk van 18 jaar. We hebben toen een convenant gemaakt waarin niets staat over pensioenen. Nu ik mijn pensioendeel uit ons huwelijk opeis, zegt hij dat die claim verjaard is, klopt dat?

Nee. U bent gescheiden in de zogenaamde Boon-van Loon-arrest periode. Dit arrest geeft ex-partners het recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. Tenminste wanneer u in gemeenschap van goederen was getrouwd en er in het echtscheidingsconvenant geen afstand is gedaan van pensioenrechten. Dat uw ex-echtgenoot met verjaring schermt is onjuist, maar wel begrijpelijk omdat er recent enkele uitspraken zijn gedaan over verjaring van pensioenrechten. Die uitspraken hadden betrekken op het alsnog moeten verdelen van de boedel. Is de verdeling na meer dan 20 jaar nog niet gedaan, dan verjaren rechten volgens de rechter.

Niets opgenomen = wel
U hebt echter een convenant waarin niets is opgenomen over de pensioenrechten, dus ook geen afstand daarvan. Uw pensioenrechten zijn daarmee niet verjaard en moeten nog verdeeld worden. U moet die rechten bij uw ex-echtgenoot claimen en hij moet ze aan u overmaken. Vraag hem een contantewaardeberekening en ook de indexaties over de voorbije jaren. Niet alle pensioenfondsen berekenen automatisch de actuele waarde van uw pensioenrechten. Zou dat bij u niet gebeuren, dan krijgt u de waarde uit 1983 uitgekeerd.

Bron 
  • geldenrecht.nl