Daling huizenprijzen gevaar voor hypotheek

Daarom zegt de deskundige: aflossen

Getty Images

Voor huizenbezitters die hun huis in de afgelopen tien jaren hebben gekocht dreigt een onverkoopbaar huis door een te hoge hypotheekschuld.

In de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen ongeveer 15% gezakt. De ING en de Rabobank hebben ook voor 2013 een sterke daling van de huizenprijzen voorspeld. Voor huizenbezitters die hun huis in de afgelopen tien jaren hebben gekocht dreigt een onverkoopbaar huis door een te hoge hypotheekschuld.

Een huis kopen is een investering met risico’s. Sinds 2008 zijn de huizenprijzen aan het zakken, maar laten wij niet vergeten dat de huizenprijzen ook sterk in waarde zijn gestegen in de jaren daarvoor. In september 2000 waren volgens het CBS de huizenprijzen ruim 12% hoger dan de huizenprijzen in september 1999. Dit is een landelijke ontwikkeling geweest. De vraag is hoe de huizenprijzen zich gaan ontwikkelen de komende jaren. Staan wij aan het begin van een sterke daling? Of zijn de jaren van herstel alweer in zicht?



In de meeste bestaande hypotheken wordt de aflossing van de hypotheekschuld naar de toekomst doorgeschoven en meer dan de helft van de hypotheken heeft ook nog een deel aflossingsvrij. Hierdoor is er nog niet afbetaald op de hypotheekschuld. Huizenbezitters die vóór 2008 gekozen hebben voor een beleggingshypotheek hebben ook nog te maken met een tegenvallende opbrengst in de aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering. De enige oplossing lijkt om de hypotheek om te zetten naar een andere hypotheekvorm of om zelf het initiatief te nemen door de hypotheekschuld te verlagen.



Stel u hebt in 2007 een huis gekocht voor €200.000. Er is een beleggingshypotheek afgesloten van €215.000 om de kosten mee te financieren. In 2013 zet u het huis in de verkoop en u kunt het huis verkopen voor 15% minder dan de aankoopprijs in 2007, dus €170.000. Bij verkoop zal er een restschuld overblijven van €45.000. Om uw huis te kunnen verkopen, moet u dus eerst gaan aflossen op de hypotheekschuld of u moet sparen om te kunnen verkopen. De opgebouwde waarde in de kapitaalverzekering kan de restschuld eventueel nog verlagen.



Huizenbezitters die een huis bezitten waarvan de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis, moeten actie ondernemen om problemen in de toekomst te voorkomen. De hypotheek omzetten gaat u geld kosten en hogere maandlasten opleveren, maar niets doen is wachten op problemen. Door extra af te gaan lossen op de aflossingsvrije hypotheek kunt u de touwtjes zelf in handen houden en de hypotheekschulden toch in de loop van de jaren verlagen.

Hypotheeknaarnul.blogspot.nl




Auteur