Pensioen is niet geregeld

Ik ben in 1996 gescheiden, nu mijn ex zijn eerste pensioen gaat ontvangen kwam ik er achter dat hij zijn pensioen niet gedeeld heeft al zijn we dat in het convenant wel overeen gekomen, wat te doen?

U bent  samen bij de echtscheiding overeen gekomen dat u recht hebt op de wederzijdse pensioenen. Om dit recht te vestigen had dit binnen twee jaar nadat de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand moeten melden bij het pensioenfonds. Dat is blijkbaar wel door u, maar niet door uw ex-echtgenoot gebeurt. Veel pensioenfondsen werken gelukkig mee aan het alsnog verdelen van de wederzijdse pensioenrechten.

Sommigen pensioenfondsen hebben daar zelfs speciale formulieren voor op hun website die u kunt downloaden. Vul een dergelijk formulier en laat uw ex-echtgenoot tekenen voor de verdeling.

Weigert uw ex-echtgenoot medewerking aan het alsnog verdelen, dan kunt u er voor kiezen om hem een contantewaardebepaling door het pensioenfonds te laten maken van uw pensioenrechten. De andere keuze is dat u het aan de rechter overlaat om hem te dwingen alsnog de pensioenrechten te verdelen. Dat laatste is verstandig wanneer u vermoedt dat hij moeilijk zal blijven doen over de betalingen van uw pensioenrecht.

Bron 
  • geldenrecht.nl