Help! Mijn huis staat onder water

De deskundige legt uit wat u er aan kunt doen

Getty Images

Eind 2012 stonden er 800.000 koophuizen onder water. Dat wil zeggen dat de verkoopwaarde van het huis de hypotheekschuld niet overtreft. Is daar wat aan te doen?

Bij verkoop van deze huizen zou er een restschuld overblijven. Uitgaande van een waardedaling van 15% tot 20% sinds 2008, kan het gaan om tienduizenden euro’s aan restschulden.

Volgens de Rabobank en de ING blijven de huizenprijzen ook in 2013 nog zakken met naar verwachting 7%. De ING doet daar nog een schepje bovenop door voor 2014 ook nog een daling van 5% te voorspellen. In dat geval zouden eind 2014 ongeveer 25% van de koophuizen onder water komen te staan. Als huiseigenaar kunt u niets doen ter voorkoming van de daling van de waarde van uw huis. U kunt extra af gaan lossen om op deze manier uw aflossingsvrije hypotheek te verlagen, de omvang van de daling kunt u echter niet bijbenen. De twee banken hebben de ontwikkeling van de huizenprijzen voorspeld, maar dat wil nog niet zeggen dat de huizenprijzen ook werkelijk zo hard gaan dalen.



Hoogte van de restschulden bij verkoop van de woning

Het is gebruikelijk om niet alleen het huis te financieren, maar ook de bijkomende kosten. In de toekomst komt deze mogelijkheid te vervallen, maar de meeste hypotheken bevatten ook nog een deel financiering voor de bijkomende kosten. Stel, u hebt in 2007 een huis gekocht voor €250.000. De bijkomende kosten zijn ook meegefinancierd, dus is er een hypotheek afgesloten van €270.000. Uitgaande van een waardedaling van 15%, zou de verkoopprijs statistisch gezien neerkomen op €212.500. Bij verkoop zou er een restschuld overblijven van €57.500. 

Indien de voorspellingen van de banken werkelijk uitkomen zou de verkoopprijs eind 2013 gezakt zijn naar €197.625 en de restschuld zal bij verkoop op dat moment terecht komen op €72.375.

Extra aflossen om de pijn te verzachten
Om problemen voor te zijn kunt u besluiten om extra af te gaan lossen op de aflossingsvrije hypotheek, maar dat zal slechts een pleister op de wonden zijn. Het huis is onverkoopbaar in bovenstaande situatie, maar om het toekomstige leed te verzachten kunt u nu alvast een plan maken om in ieder geval van de aflossingsvrije hypotheek af te komen. Dit deel van de hypotheek gaat namelijk niet afbetaald worden op de einddatum van de hypotheek. Bespreek uw plannen vooraf met uw hypotheekadviseur. Aflossen is namelijk niet altijd de beste oplossing.

Hypotheeknaarnul.blogspot.nl

Auteur