Parkeerplaats was openbare weg voor MRB ondanks verboden toegang

Ik gebruik al een tijdje een van mijn autos niet meer en deze heb ik daarom geparkeerd op een stuk priveterrein dat grenst aan mijn bedrijf. Dit stuk grond is niet afgesloten maar er staat wel een bord met de tekst: Verboden toegang, artikel 461 wetboek van strafrecht. Nu wil ik mijn kenteken laten schorsen zodat ik geen motorrijtuigenbelasting meer hoef te betelen zolang ik niet in deze auto rijdt. Denkt u dat dit werkt?

Een van de voorwaarden voor schorsing van een kenteken is dat het betreffende voertuig niet op de openbare weg mag staan. Wat onder openbare weg wordt verstaan, is vastgelegd in artikel 5 van de Wet op de Motorrijtuigenbelasting. Voor de beantwoording van de vraag of een particulier terrein als een voor het openbaar rijverkeer of ander verkeer openstaande weg als bedoeld in artikel 5 van de Wet Motorrijtuigenbelasting moet worden aangemerkt, is beslissend of het terrein feitelijk voor het openbaar rijverkeer openstaat; daarvoor zijn van belang de feitelijke omstandigheden, zoals of door de rechthebbende(n) wordt geduld dat het algemene rijverkeer gebruik maakt van het terrein.

Er is al een aantal keer door de rechter beslist dat een terrein, zoals door u omschreven, feitelijk openstond voor het openbaar rijverkeer en ander verkeer, omdat geen belemmeringen waren aangebracht om het terrein te betreden en ook niet aannemelijk was geworden dat de eigenaar de gebruikmaking van de parkeerplaats door het algemeen rijverkeer feitelijk niet duldde. Dat vanwege de particuliere eigendom de toegang tot de parkeerplaats kon worden ontzegd, stond volgens de rechter niet eraan in de weg dat sprake was van een openbare weg.

Als u dus handelt zoals u van plan bent, zult u bij ontdekking een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting met een boete (van 100%) opgelegd krijgen.

Zie verder: www.rdw.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl