Versnellingsbak is stuk

Ik heb een tweedehandsauto gekocht van een jaar oud, na twee jaar is de versnellingsbak stuk, heb ik nog ergens recht op?

Waarschijnlijk wel. Wanneer u een tweedehands auto koopt of welk tweedehands product ook, dan koop je wat je ziet. U moet zich dus goed informeren over de staat van de auto. Dat doet u door zelf onderzoek te doen, de verkoper uit te vragen en eventueel een onafhankelijke keuring te laten uitvoeren. U weet dan waar u aan toe bent. Gaat er dan iets stuk waar u niet op had gerekend, dan hangt het er van af of de oorspronkelijke koper garantie had op die onderdelen, die garantie koopt u namelijk mee.

Geen garantie?
Is er geen garantie op het defecte onderdeel dan kunt u te maken hebben met het conformiteitsbeginsel, het beginsel dat de koop aan de verwachting moet voldoen. Een versnellingsbak die na drie jaar al stuk is en dat buiten uw schuld, is een fabrieksfout. Een versnellingsbak moet bij normaal gebruik zeker tien jaar probleemloos kunnen werken. U moet de verkopende garage aanspreken op het conformiteitsbeginsel. De garage moet u een deel van de schade vergoeden. In normale situaties zou u drie-tiende van de schade moeten betalen en de garage zeven-tiende. De garage of verkopende partij moet op zijn beurt de schade weer bij zijn leverancier verhalen.

Let wel op dat het conformiteitsbeginsel gemakkelijker in te roepen is wanneer u uw auto hebt gekocht bij de garage die de auto ook aan de eerste eigenaar heeft verkocht, dan wanneer u hem via een willekeurige verkoper hebt gekocht!

Bron 
  • geldenrecht.nl