Hogere rente lokt geen spaarders

Getty Images

Het renteverschil tussen depositos met een vaste looptijd en vrij opneembare spaartegoeden is het afgelopen jaar een half procent groter geworden. Toch is er op dit moment 7 miljard euro minder ingelegd op depositos dan een jaar geleden. Een groter renteverschil kan consumenten dus niet verleiden meer spaargeld vast te zetten.

Dit bericht De Nederlandsche Bank. Van de ongeveer €328 miljard euro aan spaargeld is zo’n €47 miljard vastgezet op een deposito met een vaste looptijd. Dat komt overeen met 14,4%. De afgelopen maanden was dat meer, met als maximum 17,5% in september. Het renteverschil is sinds medio 2012 aan het stijgen. Inmiddels is het verschil tussen vrij opneembaar en vastgezet spaargeld 1,7%.


Deposito’s vergelijken

Het loont de moeite om de rente voor deposito’s te vergelijken. Voor spaargeld dat u een jaar vast wilt zetten, kunt u bij verschillende banken meer dan 2% rente krijgen. Bigbank biedt de hoogste rente. Dit is een bank uit Estland, die onder het Estse depositogarantiestelsel valt en niet onder de Nederlandse garantie.

Voor een deposito voor twee jaar vast kunt u ongeveer 2,5% rente ontvangen. Ook hier biedt de Estse Bigbank een hogere vergoeding. Bent u bereid om uw spaargeld 5 jaar vast te zetten, dan biedt een aantal banken 3% of meer. Voor 10 jaar vast kunt u zelfs 3,5% ontvangen. Ook bij deze looptijden geeft de Bigbank iets meer rente dan de andere banken.

Bron: www.dnb.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl