Meld u aan voor de nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en maak kans op een iPad Air 2 t.w.v. €499!

Bedankt voor het inschrijven op onze nieuwsbrief!

Welke executeur regelt uw erfenis het best?

27 Mei 2013Paul van der Kwast

Omdat een nalatenschap heel persoonlijk is, benoemen veel mensen hun partner of beste vriend(in) als executeur. Is dat verstandig?

De meeste mensen die een testament hebben opgesteld, wijzen daarin een executeur aan (vroeger heette dat een executeur-testamentair). Een executeur is verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis.

Welke taken de executeur heeft, kunt u zelf in uw testament aangeven. Zo kunt u een executeur aanwijzen die de uitvaart regelt en een andere executeur die de afwikkeling van de nalatenschap op zich neemt. Al dan niet met de plicht om voor bepaalde handelingen toestemming van alle erfgenamen te vragen. Als er geen testament is of als daar geen executeur in genoemd staat, wijzen de erfgenamen meestal iemand aan.

Serieuze en zware taak
De executeur wikkelt doorgaans lopende zaken af, zoals het opzeggen van abonnementen, het inlichten van de erfgenamen en het inventariseren van de nalatenschap. En hij doet aangifte voor de erfbelasting en zorgt dat deze betaald wordt. Vaak is hij ook verantwoordelijk voor de verdeling van de boedel.

Kortom: een executeur krijgt een serieuze en soms zelfs zware taak op zijn schouders. En die taak kan jaren duren. Bijvoorbeeld als er een moeilijk verkoopbaar huis in de nalatenschap zit. Zeker in deze tijd moet een executeur stevig in zijn schoenen staan. Leg aan de erfgenamen maar eens uit dat het charmante huis met veel grond ­eromheen bij lange na niet meer de 7 ton waard is die er in 2008 nog voor werd betaald.

Niemand voortrekken
Een executeur moet ook een ­diplomaat zijn. Niet altijd krijgt iedereen wat hij of zij had gehoopt of verwacht. Bovendien zijn de nabestaanden vaak van slag door het overlijden van een naaste. Een goede executeur gaat hier met inlevingsvermogen mee om. Hij probeert begrip op te brengen voor teleurgestelde nabestaanden, maar hij trekt niemand voor. “Veel executeurs beseffen niet hoeveel werk het is. Ze beginnen vol goede moed met een afwikkeling, maar gaan er naarmate de tijd vordert steeds meer tegenop zien en laten het verslonzen”, zegt Joke van Zoest van Nabestaandenplanner, een landelijke organisatie van deskundige executeurs.

Erfenis

Hoofdelijk aansprakelijk
Een executeur moet financieel inzicht hebben. Sinds 2012 is hij, zoals gezegd, niet alleen verantwoordelijk voor de aangifte erfbelasting, maar is hij daar zelfs hoofdelijk aansprakelijk voor. Dit betekent dat als de erfgenamen de erfbelasting niet betalen, de executeur die moet betalen.

En wat moet een executeur doen als er aandelen en obligaties in een boedel zitten? Alles in één keer verkopen? Of juist wachten met verkopen totdat alle erfgenamen hun wensen kenbaar hebben gemaakt? Hoe dan ook moet je enige kennis hebben van beleggen om een aandelenportefeuille goed te kunnen beheren.

Een executeur die twijfelt of hij over de nodige kennis op sommige gebieden beschikt, hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Hij kan kennis die hij mist inhuren bij een notaris, een advocaat, een financieel planner, een makelaar of een andere adviseur.

Vergoeding van 1 procent
Een belangrijk aspect bij het benoemen van een executeur zijn de kosten. Als er geen testament is, of als hierover niets in het testament staat, heeft een executeur volgens de wet recht op een vergoeding van 1 procent van de waarde van het nagelaten vermogen. Omdat deze beloning vaak niet in verhouding staat tot de inspanningen van een executeur, wijken veel testamenten die een buitenstaander tot executeur benoemen, daarvan af. Dan staat er bijvoorbeeld dat de executeur een ‘redelijk uurtarief’ in rekening mag brengen.

Vijftig tot zestig uur
Een executeur kan trouwens bij de erfgenamen een ander tarief bedingen dan in het testament staat. Als die daar niet mee akkoord gaan, kan de executeur alsnog afzien van het executeurschap.

Een professionele executeur die vijftig uur bezig is met een nalatenschap van €50.000, doet dat niet voor €500 ofwel een tientje per uur. Een uurtarief van €40 (voor eenvoudige zaken als opzeggingen) tot meer dan €150 (voor de ingewikkelde fiscale zaken) is dan redelijker.

Het afwikkelen van een erfenis kost een professional gemiddeld vijftig tot zestig uur. Maar als er veel erfgenamen en legaten zijn, als er vermogen is en een eigen huis, kan dat oplopen tot boven de honderd uur. Dat is goed om te beseffen als u uw beste vriend(in) tot executeur benoemt.

Testament

De taken van een executeur

  • Abonnementen en lidmaatschappen opzeggen.
  • Zorgen voor het beheer van alle bezittingen.
  • Bankrekeningen blokkeren.
  • Pensioenfonds(en) en levensverzekeraars inlichten.
  • Eventuele huisdieren elders onderbrengen.
  • Persoonsgebonden verzekeringen, zoals WA- en ziektekostenverzekering, opzeggen (inboedel-, auto- en opstalverzekering nog niet opzeggen).
  • Boedel (laten) waarderen en inventariseren.
  • Erfbelasting en eventuele inkomstenbelasting van de overledene betalen.
  • De erfgenamen regelmatig op de hoogte stellen en aan hen verantwoording afleggen.
  • De erfenis verdelen.
zes reacties

Helaas heb ik een zeer slechte ervaring met een executeur en ik ben niet de enige.
Als iemand niet meer “compos mentis” is wordt er toegeslagen!

Mijn ouders hadden de belangrijkste sieraden en erfstukken beschreven en verdeeld op papier onder de kinderen. Als je van te voren beschrijft welk bedrag de test, ex. krijgt voor het werk dat hij/zij moet doen, vind ik dat de erfgenamen zich eraan moeten houden. Ouders hadden beiden hun handtekening er onder staan. Wij hebben dat met mijn ouders zo gedaan en is goed verlopen. Je moet hun wil respecteren.

Overigens maakt het dan in de praktijk nauwelijks uit of de executeur een buitenstaander is of een familielid. Bij beide groepen vindt men de zelfverrijkers. Notarissen kunnen daar prachtige verhalen over vertellen.
Wat dan wel?
Wie het weet mag het zeggen.

mijn vader had de notaris benoemd tot executeur- testamentair met volledige volmacht. Dit omdat alle kinderen met elkaar overhoop lagen en elkaar het licht in de ogen niet gunden. Hij had volledige zeggenschap; de kinderen hadden geen inspraak. Alles is op deze manier perfect en eerlijk verlopen. Ik kan het iedereen aanraden ook zonder ruzie in de familie. Je voorkomt dan ook dat er ruzie ontstaat over de erfenis.

Paul, Wij niet, wat een ellende. Na jaren mijn ouders verzorgd te hebben mocht ik niet meer in het huis komen.
Ons huis heeft 9 maanden leeg gestaan, er liepen overal muizen, post werd niet opgehaald. Een brand waarvan wij niet witsten.
Kortom, na 2 jaar nog steeds ellende, niemand praat meer met elkaar. En dit mag allemaal en ik kan er niks aan doen en die notaris vangt 450,- euro netto per uur. Als mijn ouders dit hadden geweten.

Juliana wat een pech voor jouw familie. Hoop voor je dat het toch acceptabel afloopt of afgelopen is. Maar wat zie je dit soort dingen vaak zeg!

Na enkele nalatenschappen afgehandeld te hebben, waarbij het gelukkig altijd zonder geruzie ging, overweeg ik dit werk (nalatenschappen, van oriëntatie testament tot afwikkeling)professioneel te gaan doen. Met in mijn bagage juridische, financiële en mensenkennis. Ik zou er voldoening uit halen trajecten tot een goed einde te brengen en het scheppen van de juiste verhoudingen liefst ook bij leven al te begeleiden.
Het is toch ongelooflijk dat 1 op de 3 erfenissen tot ruzie leidt maar de afhandeling wordt overgelaten aan iemand die onkundig, onervaren, geëmotioneerd en zelfs belanghebbende is!
Kortom ik ben gemotiveerd maar nog in de oriëntatiefase.
Ik wens jou succes met jouw situatie, die motiveert mij wel!

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

Nieuwsbrief

Volg Geld & Recht op Twitter

Like Geld & recht op Facebook

Meer websites van SPN