Is een 'zwarte' tuinman eng?

Getty Images

Nu het eindelijk zomer is, wil ik mijn tuinman van vorig jaar inschakelen om enkele bomen te rooien of te snoeien. Deze man heeft enkele jaren geleden tot volle tevredenheid de heg rondom mijn tuin gesnoeid. Volgens mij heeft hij geen tuiniersbedrijf, hij adverteert onder eigen naam en 06-nummer in de plaatselijke kranten. Mijn vraag: stel dat hij een tak op zijn hoofd krijgt of hij valt van de ladder of zoiets, ben ik dan aansprakelijk voor alle hieruit voortvloeiende kosten, of is dat zijn eigen risico?

Niet elk tuinman is in loondienst of beschikt over een eigen tuinderij. Sommigen hebben een eenmansbedrijf. Ze doen ergens een klus en sturen een factuur, met uurprijs, materiaal en btw. Die zie je steeds meer, de concurrentie in de tuinbranche is moordend.

Zwarte tuinmannen
Daarnaast heb je ook een categorie die zwart werkt. Die zijn best in trek. Lang niet al het werk in de tuin is heel moeilijk. Een belangrijk deel van het werk bestaat uit snoeien, opruimen en vooral afvoeren. Er kan niet zoveel fout gaan. Het maakt de opdrachtgevers  niet veel uit of ze wel of geen garantie hebben.

Ongelukjes zitten in een klein hoekje
Natuurlijk kan er tijdens het werk een ongeluk gebeuren. Het slachtoffer heeft een zorgverzekering voor de kosten van een eventuele medische hulp. Verdere kosten zijn voor z’n eigen rekening. U als opdrachtgever staat er een beetje buiten. Het is niet gebruikelijk dat de opdrachtgever van een tuinman of een andere klusjesman eerst z’n doopceel licht voor hij aan het werk mag. Tenslotte kunt u pas bij het betalen van de rekening zien of het om een zwarte of een witte tuinman is gegaan. Vaak wordt vooraf alleen een uurprijs afgesproken. De btw is soms een kwestie van onderling overleg.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl