Scheuren in het appartement

Getty Images

In mijn appartement zijn scheuren in de muren gekomen, het huis is al 40 jaar oud, wie moet de scheuren repareren?

Omdat u een appartement hebt gekocht, hebt u feitelijk geen eigen huis, maar een aandeel in een vereniging gekocht met het recht op het gebruik van uw eigen voordeur. Alles wat nagelvast aan de woning is verbonden - wanneer er geen uitzonderingen voor zijn gemaakt - is eigendom van de Vereniging van Eigenaren, de vve. Uw vereniging is dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de tot de vve behorende woningen. U moet uw scheuren melden bij de beheerder van het pand met wie uw vereniging de overeenkomst heeft.

Klacht indienen
Wanneer uw beheerder niets wil doen (en dat mag hij ook niet op eigen gezag), dan is het verstandig om uw klacht en voorstel tot herstel bij het bestuur of de voorzitter van de vve te melden. Staat uw klacht niet op de agenda van de vve, zorg dan dat uw klacht toch wordt besproken op de vergadering en dat er een afspraak komt over hoe het probleem op te lossen. Dit is belangrijk omdat vrijwel alle vve’s slechts eenmaal per jaar vergaderen... en zonder goede afspraak bent u zo weer een jaar verder voordat uw klacht opgelost wordt. Alleen de vergadering van de vve mag besluiten nemen over onderhoud en de kosten die dat met zich meebrengt.

Doe rondvraag
Ga ook bij andere bewoners te inventariseren of zij wellicht scheuren hebben, met elkaar sta je sterker. Bovendien is het in het belang van het gezamenlijk eigendom om het in een zo goed mogelijke staat van onderhoud te houden, dat straalt later ook weer af op de verkoopprijs.

Bron 
  • geldenrecht.nl