Column: Dood door eigen risico

Het eigen risico voor de zorgkosten is flink gestegen dit jaar. Weet u nog? Vorig jaar was het 220 euro, dit jaar zomaar opeens 350. Daar is een hoop over gezegd en geschreven, maar het is wel gewoon gebeurd. Wat betekent dat eigenlijk?

Nou – daar hebben de huisartsen wel een mening over. Die zeggen dat er steeds meer ‘zorgmijders’ zijn. Dan bedoelen we niet dat mensen niet naar de huisarts gaan om dat ze vinden dat hun klachten wel meevallen. Nee, het gaat hier om mensen die wél naar de huisarts gaan met hun problemen. Die luistert ernaar, onderzoekt wat, en schrijft een recept uit. Of een doorverwijzing naar een specialist.

Medicijnen blijven liggen
Zorgmijders laten dat recept vervolgens liggen. De medicijnen worden nooit opgehaald bij de apotheek. Of de afspraak bij de specialist wordt nooit gemaakt. Waarom? Waarom ga je naar de dokter met je klacht, om vervolgens niets met zijn advies te doen? Het antwoord is simpel: geld. De kosten van medicijnen en specialisten vallen onder het eigen risico. Dus moeten we de eerste € 350 zelf betalen.

Wie dat geld niet heeft, kiest er kennelijk steeds vaker voor om het recept of de doorverwijzing te negeren. Met alle gevolgen van dien. Klachten die onnodig erger worden. Wegblijven van het werk terwijl men allang hersteld had kunnen zijn. En ja…in het ergste geval kan iemand eraan onderdoor gaan. Ze blijken er te zijn: mensen met hartklachten die niet naar de cardioloog gaan vanwege de kosten van het eigen risico.

Gezondheid of de centen?
Een bijzonder slechte zaak natuurlijk! Noodzakelijke zorg moet niet vermeden worden vanwege het geld. Gezondheid is belangrijker dan centen. Heb ik makkelijk praten? Misschien wel. Maar kom, kunt u nergens in uw uitgaven € 30 per maand lospeuteren? Want dat is waar het om gaat. Reserveren, zodat u het eigen risico altijd kunt ophoesten. Dan hoeft u geen zorgmijder te zijn.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl