4% forfaitaire rendement box 3 omlaag?

Al jaren wordt in box 3 een rendement van 4 procent aangenomen. Dit lijkt me toch veel te hoog. Op mijn spaarrekening krijg ik nog geen 2 procent en obligaties leveren nauwelijks meer op. Kan die 4 procent niet omlaag?

Uw voorstel om ‘de 4%’ omlaag te brengen is onlangs ook door Tweede Kamerleden aangedragen. Staatssecretaris Weekers van Financiën is echter op dit moment niet bereid het forfaitair rendement van 4% in box 3 (al dan niet tijdelijk) te verlagen. Bij de introductie van de vermogensrendementsheffing in 2001 is het forfaitaire rendement gesteld op 4%. Deze 4% is het langjarig gemiddelde risicovrije rendement dat een belastingplichtige geacht wordt te kunnen behalen op zijn box 3 vermogen. Zo is in de jaren negentig en begin van deze eeuw het rendement aanzienlijk hoger dan 4% geweest.

Dat het de afgelopen 5 jaar duidelijk lager is, is volgens onze Staatssecretaris van Financiën  geen reden om het percentage aan te passen. Wel is er een commissie in het leven geroepen (Commissie-Van Dijkhuizen) die nagaat of de vermogensrendementsheffing moet worden aangepast. Staatssecretaris Weekers wacht af of het eindrapport van deze commissie de Kamer alsnog aanleiding geeft om de discussie op dit punt verder te voeren.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl