Van WW naar...

Over een week stopt mijn baan, dan moet ik een WW-uitkering aanvragen. Ondertussen solliciteer ik me suf, maar ik word steeds afgewezen. De krantenkoppen liegen er ook niet om: Werkloosheid hoger dan ooit of Werkloosheid loopt fors op. Krijg ik wel een WW-uitkering en zo ja, voor hoe lang?

Het is zeker moeilijk om in deze barre economische tijden een baan te vinden. Als het einde van een WW-uitkering nadert zonder uitzicht op een baan, is de situatie helemaal vervelend.

WW-uitkering
Als u uw baan verliest, heeft u meestal recht op een WW-uitkering. Dit is een soort verzekering op inkomsten. U vraagt WW aan via internet (werk.nl) of via het Werkplein bij u in de buurt. Vervolgens beoordeelt het UWV of u een werkloosheidsuitkering krijgt. U krijgt echter maximaal 38 maanden een werkloosheidsuitkering.

Daarnaast bepaalt de reden van ontslag of u WW krijgt. U krijgt bijvoorbeeld geen werkeloosheidsuitkering als u zelf ontslag heeft genomen of ontslagen bent door fout gedrag (ontslag op staande voet). Daarnaast moet u beschikbaar zijn voor werk en geen loon meer krijgen uitbetaald. Ook als u meer dan 5 uur per week van uw baan kwijtraakt, heeft u vaak recht op WW.

Einde WW-uitkering: wat nu?
De WW stopt als u uw maximale periode heeft gebruikt, nieuw werk vindt, overlijdt, in de gevangenis terecht komt of AOW krijgt.

Wanneer uw WW stopt, krijgt u misschien een andere uitkering. Welke dat is, hangt af van uw leeftijd en of u voldoet aan de voorwaarden. De juristen van het Juridisch Loket geven u graag meer informatie over de soorten uitkeringen die er zijn na de WW en de voorwaarden die bij de uitkering horen.

Als u geen recht heeft op een andere uitkering is er altijd een soort vangnet: de bijstand. Om bijstand te krijgen mag u echter geen partner hebben die genoeg verdient. Ook mag u niet te veel vermogen hebben. De waarde van een eigen huis telt ook als vermogen. Bent u geboren voor 1965 en was u 50 toen u werkeloos werd, dan gelden er voor u andere eisen.

Inge Ketelaars is jurist bij het Juridisch Loket.    
Juridisch Loket: 0900-8020 (€ 0,10 p/m) www.juridischloket.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl