Met AOW proefwonen

Getty Images

Ik heb een aardige man leren kennen, omdat we ver uit elkaar wonen en geen problemen met de Sociale Verzekeringsbank willen, overwegen we om te gaan samenwonen. Omdat we nog niet zeker weten of dat lukt, wil ik graag weten of er ook een mogelijkheid is van proefwonen.

Het fenomeen proefwonen kent de AOW niet. Wanneer u gaat samenwonen en dit meldt bij de Sociale Verzekeringsbank wordt uw alleenstaande-AOW direct gekort naar een gehuwde AOW. Het feit dat u de eigen woning nog even aanhoudt doet er niet toe.  Mocht u na verloop van tijd menen dat samenwonen niet de juiste keuze is, dan kunt u weer uw alleenstaande-AOW aanvragen per de datum dat u weer alleen bent gaan wonen. Gaat u weer alleen wonen, wijzig dan zo snel mogelijk bij de gemeente het adres waar u woonachtig bent. Op die manier is er geen twijfel over waar u woont en ontvangt u weer een alleenstaande-AOW.

Mocht u een Algemene nabestaandenwet-uitkering (Anw) ontvangen dan is er wel een mogelijkheid tot proefwonen. Stopt u het samenwonen binnen zes maanden na aanvang, dan herleeft de Anw-uitkering weer. Stopt u na het halfjaar, dan vervalt de mogelijkheid tot het herleven van de voormalige Anw-uitkering.

Bron 
  • geldenrecht.nl