Alleenstaande ouderkorting: eigen huishouding vereist

Enkele maanden geleden is mijn dochter gescheiden. Omdat zij geen woonruimte heeft, woont ze sinds juni met haar kind - ons kleinkind - bij ons in huis. Haar alimentatie wordt onregelmatig overgemaakt en is bovendien niet hoog. Nu hoorde ik dat zij geen recht meer heeft op de alleenstaande-ouderkorting. Klopt dat?

De alleenstaande-ouderkorting geldt voor de belastingplichtige die in het kalenderjaar gedurende meer dan 6 maanden:
– geen partner heeft; en
– een huishouding met uitsluitend minimaal 1 kind dat bij aanvang van het kalenderjaar jonger is dan 18 jaar en die huishouding voert met ten minste 1 kind dat in belangrijke mate door de belastingplichtige wordt onderhouden en gedurende die tijd op hetzelfde woon- of briefadres staat ingeschreven in de basisadministratie persoonsgegevens.

De alleenstaande-ouderkorting bedraagt bij belastingplichtigen tot de AOW-leeftijd € 947

In uw geval is het van belang dat uw dochter een eigen huishouding heeft en die niet met u voert. Dat betekent dat uw dochter een redelijke huur aan u moet betalen voor het gebruik van een deel van de woning. De rechter spreekt over een commerciële vergoeding voor huisvesting en voeding. Als het totale bedrag onder de € 4.536 per jaar blijft hoeft u hierover geen inkomstenbelasting te betalen. U maakt dan gebruik van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl