Rechtsbijstandsverzekering: nodig of niet?

Getty Images

Voor gemiddeld twee tientjes per maand ben je verzekerd voor de kosten van rechtsbijstand. Kleine geschillen zijn bijna altijd gedekt, maar voor problemen met de fiscus of de werkgever moet soms worden bijbetaald. Het is de vraag of die kosten wel opwegen tegen de baten.

Een rechtsbijstandsverzekering is geen must, maar reuze handig als de nood aan de man komt, bijvoorbeeld bij een ontslag (mits arbeidsgeschillen zijn meeverzekerd) of een aansprakelijkheidskwestie bij een aanrijding. Soms is juridische bijstand in deze gevallen al gedekt door lidmaatschap van de vakbond of de autoverzekering. Wie dergelijke alternatieven niet achter de hand heeft, kan baat hebben bij een rechtsbijstandverzekering.

Niet alles gedekt
Een doorsnee rechtsbijstandspolis dekt kleine geschillen, verkeerszaken, algemeen juridisch advies en bemiddeling. De Consumentenbond onderzocht onlangs 40 polissen en merkte dat de helft daarvan geen standaarddekking voor arbeidsgeschillen kent. Die krijgt de verzekerde alleen na bijbetaling van een extra premie, die tot 40 procent van de basispremie kan oplopen. Ook mediation bij echtscheiding is niet altijd gedekt.
Denk niet bij een burenruzie of fikse relatiecrisis nog even gauw een rechtsbijstandverzekering af te sluiten om het conflict voor de rechter te kunnen uitvechten. Geschillen die al bestaan of te voorzien zijn ten tijde van het afsluiten, vallen niet onder de dekking. Je sluit de verzekering dus alleen af voor het geval dat.
Een voordeel van een rechtsbijstandverzekering is dat verzekerden vaak wel advies kunnen inwinnen bij hun verzekeraar, ook over niet-gedekte onderdelen.

Doe-het-zelven
Wie de premie à €240 per jaar liever in eigen zak houdt, zal bij voorkomende problemen meer moeten doe-het-zelven. Op internet zoeken naar ervaringen van anderen, informatie over rechten en plichten en voorbeeldbrieven om je gelijk te halen. Een kort advies is nog wel te halen bij het Juridisch Loket. En als het echt nodig is, behoort ook gesubsidieerde rechtsbijstand misschien tot de mogelijkheden. Dit is na te gaan bij de Raad voor de Rechtsbijstand.

Prijzen vergelijken
Prijzen vergelijken voor verzekeringen levert altijd geld op, ook voor rechtsbijstandverzekeringen. De gemiddelde besparing volgens De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) bedraagt €65, de maximale besparing zelfs €120. Volgens de test van de Consumentenbond lopen de premies uiteen van €155 tot €345 voor twee volwassenen en van €117 tot €310 voor een alleenstaande.

Interesse in een rechtsbijstandverzekering? Met onze vergelijker kunt u ze eenvoudig naast elkaar leggen >>

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl