Hypotheekrenteaftrek en afgebrande woning

Eind vorig jaar is mijn woning afgebrand. Kort geleden is met de sloop begonnen, na de zomer wordt de woning opnieuw gebouwd. Blijft mijn hypotheekrente nu wel aftrekbaar? Ik heb namelijk een heel groot bedrag gefinancierd, omdat ik nog niet alles terug heb gehad van de verzekeringsmaatschappij.

In beginsel blijft uw woning een eigen woning. Hierdoor blijft ook de hypotheekrente aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat u uw afgebrande woning weer herbouwt en daar weer gaat wonen. Recentelijk is er een uitspraak verschenen, waar de belanghebbende van plan was de afgebrande woning te gaan slopen en herbouwen, maar daar nog niet mee was begonnen. Hij kon ook niet aantonen dat dit op afzienbare termijn zou gebeuren. De rente bleek toen niet (meer) aftrekbaar. In uw geval bent u al met de sloop begonnen en zijn er al herbouwplannen. Tenslotte gaat u weer in die woning wonen.

Hoewel u thans niet in de woning kan wonen, blijft de hypotheekrente toch aftrekbaar.  Uw maximale eigenwoningschuld is gelijk aan de eigenwoningschuld voor de brand + de kosten van de bouw van de nieuwe woning (op hetzelfde adres) + de sloopkosten -/- ontvangen verzekeringsuitkeringen en/of eventuele subsidies. Houd er wel rekening mee dat een eventuele aanvullende financiering (het bedrag dat u boven uw huidige eigenwoningschuld moet financieren) onder de spelregels van 2013 valt. Dat betekent dat die financiering in maximaal 360 maanden en minimaal annuïtair moet worden afgelost. Alleen dan is de rente aftrekbaar.

Bron 
  • geldenrecht.nl