Profiteer nu nog van de aftrekpost specifieke zorgkosten

Nog snel profiteren

reken
Getty Images

In 2013 zijn specifieke zorgkosten voor het laatst aftrekbaar voor de belasting. Reken tijdig nu uit of u er nog voor in aanmerking komt.

Wilt u weten of u voor aftrek in aanmerking komt?  Volg dan dit stappenplan

Stappenplan

Stap 1: Bereken de drempel
Zorgkosten moeten boven een drempelbedrag uitkomen om voor aftrek in aanmerking te komen. Bereken daarom eerst de drempel aan de hand van het drempelinkomen, het totale inkomen van box 1 tot en met 3. De drempel hangt af van het inkomen en bedraagt in de meeste gevallen 1,65 procent van dit drempelinkomen. Kijk voor meer informatie over het uitrekenen van het drempelinkomen deze website.

Stap 2: Bereken de zorgkosten
Maak een optelsom van de aftrekbare kosten die u dit jaar al hebt gemaakt en die er mogelijk nog aankomen. Tel alleen zorgkosten mee die de zorgverzekeraar niet vergoedt. Bij een gedeeltelijke vergoeding, kunt u het niet-vergoede deel opvoeren.

Aftrekbare zorgkosten zijn:
•    Ziekenhuisverblijf en genees- of heelkundige hulp door een arts, specialist, fysiotherapeut of alternatieve genezer
•    Voorgeschreven medicijnen
•    Sommige hulpmiddelen (geen bril of rollator)
•    Aanpassingen aan een woning of auto op medisch voorschrift
•    Vervoer
•    Dieet op doktersvoorschrift
•    Extra gezinshulp
•    Extra kleding en beddengoed
•    Reiskosten ziekenbezoek

Stap 3: Verzamel bonnen van hulpmiddelen
Denk bij hulpmiddelen aan aan steunzolen, orthopedische schoenen, een kunstgebit en traplift. Ook de kosten voor onderhoud, reparatie en verzekering van deze hulpmiddelen zijn aftrekbaar. Niet aftrekbaar zijn: brillen en lenzen, rollatoren en krukken.

Stap 4: Bereken de kosten van woning- en autoaanpassingen
Deze post is alleen van toepassing wanneer iemand een beperking va een lichaamsfunctie heeft en daarom aanpassingen in huis of in de auto behoeft. Het aftrekbare bedrag is afhankelijk van de waarde waarmee de woning stijgt. Is dat meer dan 10 procent, dan is niet het volledige bedrag aftrekbaar. Kijk voor de precieze regeling op de website van de Belastingdienst.

Stap 5: Maak hoge vervoerskosten aannemelijk
Als u vaak naar een arts of ziekenhuis moet en deze kosten niet volledig vergoed krijgt, heeft u extra vervoerskosten. Ook iemand die door ziekte of invaliditeit extra vervoerskosten maakt zonder dat daar een vergoeding tegenover staat, maakt kans op een extra aftrek. Het is zaak deze kosten overtuigend bij de fiscus onder de aandacht te brengen. Wat betreft de extra vervoerskosten is het belangrijk te laten zien dat u meer kosten maakt dan iemand met een vergelijkbaar inkomen die niet ziek of invalide is. Alleen deze meerkosten zijn aftrekbaar. Maak daarvoor gebruik van de gegevens van het budgetonderzoek van het CBS. Een alleenstaande met een inkomen van €1500 per maand heeft bijvoorbeeld gemiddeld zo’n €100 aan vervoerskosten. Meer informatie hierover staat op de website van het Nibud.

Stap 6: Trek meer af voor gezinshulp
Extra uitgaven voor gezinshulp wegens ziekte of invaliditeit zijn aftrekbaar wanneer uit rekeningen of kwitanties blijkt op welke datum de gezinshulp heeft gewerkt, wat zijn of haar naam, adres en woonplaats is (of van de hulpverlenende instantie) en welk bedrag u heeft betaald. Heeft u drempelinkomen dat hoger is dan €30.593, zijn niet de volledige kosten aftrekbaar. Zo geldt voor drempelinkomens tussen €30.593 en €45.890 een niet-aftrekbare drempel van 1 procent. Zie voor de precieze regeling de website van de Belastingdienst.

Stap 7: Trek meer af voor kleding en beddengoed
De vaste aftrek voor extra kleding en beddengoed bedraagt €310. De extra uitgaven moeten een gevolg zijn van een ziekte of handicap die (vermoedelijk) ten minste een jaar duurt. Kunnen bonnetjes aantonen dat de extra uitgaven aan kleding en beddengoed door ziekte of invaliditeit hoger waren dan € 620, dan geldt een bedrag van € 775.

Stap 8: Bereken reiskosten ziekenbezoek
Reiskosten voor ziekenbezoek kunnen aftrekbaar zijn voor iemand die bij het begin van de ziekte samen met de zieke een huishouden had. U moet de zieke dan in 2013 regelmatig hebben bezocht en de zieke moet langer dan een maand zijn verpleegd. Bovendien moet de enkelereisafstand naar het ziekenhuis meer zijn dan 10 kilometer. Voor autokilometers geldt een vast bedrag van € 0,19 per kilometer. Voor reizen per taxi of het openbaar vervoer gelden de werkelijke reiskosten.

Stap 9: Tel de kosten bij elkaar op
Kosten van een fiscale partner en kinderen jonger dan 27 jaar die in hetzelfde huis wonen, mag je bij de eigen kosten optellen. Hetzelfde geldt voor zorgkosten voor inwonende ouders, broers of zussen die afhankelijk zijn van zorg.

Stap 10: Verhoog de specifieke zorgkosten
Wie op 1 januari 2013 65 jaar of ouder is mag een deel van het bedrag van de uitgaven voor zorgkosten verhogen met maar liefst 113 procent. De verhoging is 40 procent voor wie nog geen 65 jaar was. De uitgaven voor genees- en heelkundige hulp en de reiskosten ziekenbezoek tellen niet mee voor deze verhoging. Alle overige posten wel. Goed om te weten in dit verband: volgens de rechter vallen bruggen in het gebit ook onder hulpmiddelen. Kronen daarentegen niet. Bij een drempelinkomen (eventueel samen met dat van de fiscale partner) hoger dan € 33.555, geldt de verhoging van specifieke zorgkosten niet.
 

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht