WOZ-waarde en risico aardbevingen

Zoals u regelmatig leest hebben we in het Noorden van het land in toenemende mate last van aardbevingen. Begin dit jaar heb ik mijn WOZ-beschikking ontvangen. Nu vraag ik mij af of het risico van aardbevingen geen negatieve invloed op de WOZ-waarde heeft?

Risico op aardbevingen (en de eventuele vervolgschade) heeft zeker invloed op de WOZ-waarde. Het beste kunt u uw gemeente vragen om het taxatierapport. U kunt dan nagaan of er al niet rekening mee is gehouden. Als dat zo is, dan heeft de gemeente gedaan wat ze moet doen. Vindt u dat er te weinig rekening is gehouden met de risico's, dan moet u dat aantonen. Dit kan bijvoorbeeld met een eigen taxatierapport.
 
Een ander aandachtspunt is dat uw WOZ-beschikking zeer waarschijnlijk definitief is. U had namelijk 6 weken de tijd (na de dagtekening van de beschikking) om bezwaar te maken. Deze termijn zal waarschijnlijk voorbij zijn. Als uit het taxatierapport van de gemeente blijkt dat zij in het geheel geen rekening heeft gehouden met de risico's, kunt u vragen om een zogenoemde ambtshalve vermindering. De gemeente is hiertoe echter niet verplicht. Als de gemeente niets doet, zult u moeten wachten op de volgende beschikking (begin 2014).

Bron 
  • geldenrecht.nl