Beleggen: volledig zelfstandig of met advies?

Ik ben 53 en beleg via mijn bank. Onlangs kreeg ik een brief van de bank waarin stond dat ik kon kiezen tussen Execution Only beleggen of advies. Wat houdt het precies in en wat zijn de verschillen?

Bij advies stelt u samen met uw financieel adviseur uw beleggingsportefeuille samen. Sinds 1 januari 2013 geldt een provisieverbod. Dit betekent dat een adviseur tegenwoordig een uurtarief vraagt. Door deze advieskosten is er doorgaans een minimaal te beleggen vermogen vereist. Immers, als u €1.000 te beleggen hebt en u betaalt €600 aan kosten, zal de belegging niet rendabel zijn.

Geheel zelfstandig
Execution Only houdt in dat u geheel zelfstandig, zonder advies zelf een product koopt via uw bank. Als u zelf weet hoe een financieel product werkt, wat de voorwaarden zijn en u weet dat dit past bij uw eigen (financiële) situatie, dan kun u er voor kiezen om geen advies af te nemen. Banken hebben (online) een kennis & ervaringstoets om te toetsen of het voor u verstandig is om zelf te beleggen. Aan Execution Only zijn ook kosten verbonden. Een financiële dienstverlener rekent namelijk kosten voor het afsluiten van het product
(transactiekosten). Doorgaans zijn deze kosten lager dan de kosten voor een volledig advies.

Conclusie
Twijfelt u over uw eigen kennis? Loop dan geen risico en laat u zich adviseren door een financieel adviseur.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl