Lening aflossen of niet?

Getty Images

Ik ben 50 en heb € 9.000 aan spaargeld. Ik heb ook een persoonlijke lening van € 9.500. Onlangs sprak ik een kennis die mij adviseerde de lening af te lossen met mijn spaargeld. Hij vindt het onverstandig om te lenen en sparen tegelijk. Ik betaal immers meer rente over de lening dan ik ontvang over mijn spaargeld. Heeft mijn kennis gelijk?

Het is zeker zo dat lenen meer kost dan sparen oplevert. Aflossen is dan ook wel verstandig. Wel dient u rekening te houden met een en ander. Houdt in elk geval geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven, zoals het kopen van een nieuwe wasmachine of de reparatiekosten van de kapotte auto. Als u al uw spaargeld gebruikt om uw schuld af te lossen, heeft u geen reserve om dergelijke uitgaven te bekostigen. Met de NIBUD BufferBerekenaar kunt u uitrekenen of u voldoende geld heeft voor onvoorziene uitgaven. Voorts dient u rekening te houden met de voorziene uitgaven op korte termijn. Als u met uw geld binnen een jaar een andere auto wilt kopen bijvoorbeeld, is het verstandig ook dit bedrag niet voor de aflossing van uw lening te gebruiken.

Conclusie
Plan goed hoeveel geld u nodig hebt als buffer voor (on)voorziene uitgaven. Wat overblijft kunt u gebruiken om uw lening af te lossen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl