Test: de beste rechtsbijstandverzekering

Getty Images

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Een juridisch conflict ook, denk aan ontslag op het werk of aan een verkeersongeluk. Bij zo’n juridisch conflict is het handig als u juridische bijstand van een verzekering heeft. De beste? Ohra.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 40 verschillende rechtsbijstandverzekeringen. Overigens blijkt dat achter de schermen minder dan tien verschillende rechtshulpverleners actief zijn voor de verekeraars. De hulpverlener achter de Ohra-verzekering is Das.

Flinke verbetering
Ohra heeft de dekkingen flink uitgebreid vergeleken met het vorige onderzoek van de Consumentenbond in april 2012 toen Ohra in de onderste regionen stond. Zo is de maximum vergoeding voor externe kosten verdubbeld naar €25.000. Alle modules zijn los bij te verzekeren, ook scheidingsmediation en fiscaal recht en vermogensbeheer. Daarnaast geeft Ohra juridisch advies over niet gedekte zaken. De premie voor de verzekering bedraagt €266 per jaar voor twee volwassenen en €229 voor een alleenstaande. Voor arbeids- en sociale zekerheidszaken geldt een wachttijd van 3 maanden.

Goedkoop
Bij goedkope alternatieven is de dekking beperkt en ontbreken zaken als burenconflicten en geschillen over een tweede woning. De goedkoopste verzekeringen zijn ASR Basis (€200 jaarpremie), Univé Budget (€163) en Anker Basispolis (€155). Deze drie beperken het dekkingsgebied tot Nederland. Aan de andere kant: ASR en Univé kennen een maximale vergoeding voor externe kosten van €50.000. Bovendien hanteert Univé als een van de weinige verzekeringen geen wachttijd voor arbeidsgeschillen. Dit geldt ook voor de beperkt gedekte sociale zekerheidszaken

Bron:
www.consumentenbond.nl/test/geld-verzekering/verzekeringen/rechtsbijstandsverzekeringen

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl