Draai ik als enig erfgenaam voor de schulden van mijn broer op?

Mijn oudste broer is onlangs overleden en aangezien hij - op mij na - geen familie heeft, ben ik zijn enig erfgenaam. Nu weet ik dat hij wat gemakkelijk met geld om ging en ik vermoed dat hij vooral schulden nalaat. Wat moet ik doen om niet voor zijn schulden op te hoeven draaien?

Een erfgenaam treedt in de rechten en de plichten van de erflater. Met het erven van rechten hebben de meeste mensen geen moeite, met het erven van plichten (schulden) logischerwijs wel. De wet biedt met betrekking tot de nalatenschap  drie mogelijkheden.

Een erfgenaam kan deze:
•    zuiver aanvaarden;
•    aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving, ook wel beneficiair aanvaarden genoemd;
•    verwerpen

Wanneer - zoals in uw geval - niet volledig duidelijk is hoe het met het vermogen van de erflater gesteld is, kunt u het beste aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. De nalatenschap wordt dan beschreven. Er vindt dan geen vermenging plaats tussen het vermogen van uw broer en met uw privé-vermogen. U bent slechts verplicht de schulden van uw broer te betalen voor zover de nalatenschap daartoe toereikend is. Dit betekent dat u met uw eigen vermogen niet de eventuele schulden van uw broer hoeft te betalen. De aanvaarding onder het voorrecht van boedelbeschrijving vindt plaats door een verklaring af te leggen op de griffie van de rechtbank. In de praktijk gebeurt beneficiaire aanvaarding door het ondertekenen van een volmacht bij de notaris.

P.S. Als u zeker weet dat de nalatenschap alleen maar uit schulden bestaat, is het raadzaam om de nalatenschap te verwerpen; realiseert u zich dan wel dat u uiteraard niet meer aansprakelijk bent voor de schulden van uw broer, maar dat u ook geen recht meer heeft op zijn goederen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl