Dwingend testament

Getty Images

Na een poos alleen te zijn geweest wil ik opnieuw gaan trouwen. Volgens het testament van mijn overleden eerste man mag dat alleen met huwelijksvoorwaarden. Ik vind die koude uitsluiting niet erg romantisch, kan dat niet anders?

U kunt natuurlijk het gebod uit het testament negeren, maar het staat er niet voor niets. Trouwen onder huwelijksvoorwaarden zorgt er voor dat het vermogen dat u samen met uw man hebt opgebouwd afgescheiden blijft van het vermogen van uw nieuwe partner. Hierdoor erven uw kinderen wat hun ouders hebben opgebouwd. Trouwt u in gemeenschap van goederen dan vermengen beide vermogens zich en kan dat het belang van uw kinderen schaden. Ook voor u zelf heeft het belang, zou het huwelijk op een scheiding uitlopen, dan behoudt u in ieder geval wat u zelf hebt ingebracht.

Het is overigens wel zo dat de gescheiden vermogens met huwelijksvoorwaarden alleen in stand blijven wanneer u en uw nieuwe echtgenoot jaarlijks het verrekeningbeding uitvoeren. Wanneer u niet ieder jaar zorgt dat dat wat gezamenlijk gekocht wordt weer aan de een of de ander wordt toebedeeld ontstaat feitelijk gemeenschap van goederen. Dat laatste kan dan bij echtscheiding zorgen dat er toch als gemeenschap van goederen gedeeld moet worden en dat er dus geen afgescheiden vermogens zijn.

Bron 
  • geldenrecht.nl