Fraude met internetbankieren daalt

Getty Images

De schade door fraude met internetbankieren is meer dan gehalveerd in de eerste helft van dit jaar vergeleken met de tweede helft van 2012. Het fraudebedrag daalde van 10 naar 4,2 miljoen euro. Vergeleken met dezelfde periode in 2012 bedraagt de daling 82%.

Dit heeft de Nederlandse Vereniging van Banken bekend gemaakt. Bij fraude proberen criminelen vertrouwelijke gegevens te achterhalen via malware of phishing. Malware is ongewenste software die de computers thuis infiltreren en dan betaalgegevens naar criminelen doorsturen. Bij phishing gaan criminelen hengelen naar inlogcodes, vaak door een e-mail te sturen die sprekend op een e-mail van de bank lijkt. De daling komt vooral doordat de fraude beter herkend wordt, en zo kan worden voorkomen.

Skimming
De schade van skimming is ook gedaald met 45% tot 5,9 miljoen euro. Bij skimming worden de gegevens op de pinpas gekopieerd en wordt de pincode afgekeken. Door de invoering van de chip op de pinpas is skimming vrijwel onmogelijk in Europa. Buiten Europa neemt het af, omdat de pinpas bij veel banken standaard ‘uit’ staat voor landen buiten Europa.

www.nvb.nl/nieuws/2013/2105/fraude-internetbankieren-daalt-met-meer-dan-de-helft.html
www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/veilig-online/veilig-online-betalen/extra/phishing-enquete/
www.veiligbankieren.nl/nl/

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl