Geldkwesties september 2013

Kan de woningbouwvereniging ons eruit zetten als we niet kopen? Hoe regel ik mijn financiën? Wie erft er van mijn tante? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in de geldkwesties van deze maand.

Huurbescherming na niet kopen woning

Wij wonen al jaren in een huurwoning. De woningbouwvereniging is nu bezig om ‘ons’ rijtje huizen te verkopen. Wij hebben geen interesse om onze huurwoning te kopen. Kan de woningbouwvereniging ons eruit zetten als we niet kopen?

Nee. U hebt als huurder huurbescherming. Dat betekent dat de woningbouwvereniging de huur niet kan opzeggen. Die huurbescherming blijft intact, zelfs als een ander uw woning zou kopen. Een eventuele nieuwe eigenaar kan u niet dwingen het huis te verlaten. Er is dus niets aan de hand als u uw huurwoning niet koopt.

Niet-behandelverklaring

Ik ben ziek en ik wil niet tot het bittere einde ingrijpende medische behandelingen ondergaan. Hoe pak ik dat aan?

U kunt een wilsverklaring opstellen waarin u precies aangeeft welke behandelingen u wel of juist niet wilt. U kunt zo’n verklaring samen met uw huisarts opstellen en laten opnemen in uw medisch dossier. Zo kan iedere behandelaar achterhalen wat uw wensen zijn. Voor een wilsverklaring zijn enkele regels. Zo moet u de verklaring zelf opstellen, uit vrije wil, en het moet duidelijk zijn voor welke medische handelingen en in welke omstandigheden de verklaring geldt. U moet de verklaring dateren en ondertekenen.

Een alternatief is gebruikmaken van de zorgverklaring van de Stichting Zorgverklaring, een standaard-document waarin u al uw wensen voor uw laatste levensfase vastlegt (www.zorgverklaring.nl).

Tijdelijk samenwonen en AOW

Mijn ex-vrouw en ik ­hebben allebei een AOW voor alleenstaanden. Mijn ex heeft haar enkel gebroken. Ik wil haar verzorgen. Het meest praktische is om tijdelijk bij haar in te trekken, want we wonen niet bij elkaar in de buurt. Kan dat zonder financiële gevolgen?

Dat ligt eraan. Als u tijdelijk gaat samenwonen om iemand te verzorgen, dan blijft uw AOW in principe gelijk. Maar u moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet het om intensieve zorg gaan. Dat betekent dat uw ex niet in staat is om haar eigen huishouding te voeren en dagelijks is aangewezen op uw hulp. Het is de vraag of een gebroken enkel om intensieve zorg vraagt.
Daarnaast moet u allebei uw eigen woning houden én de financiële lasten hiervoor dragen. Ook mag u niet blijven samenwonen als er geen intensieve zorg meer nodig is. U kunt voor de zekerheid eerst de SVB bellen.

Samen

Eenzijdig alimentatie verlagen

Ik ben gescheiden en ik ontvang alimentatie van mijn ex. Binnenkort ga ik AOW ontvangen. Mijn ex heeft gezegd dat hij dan de alimentatie zal verlagen. Mag dat?

Nee. Hij mag het in ­ieder geval niet zelf doen. Wel is het zo dat de gegevens waarop de alimentatie is vastgesteld, zijn veranderd. U gaat immers een inkomen ontvangen. Het kan dan redelijk zijn om de alimentatie aan de gewijzigde situatie aan te passen. Komt u daar samen niet uit, dan moet uw man naar de rechter, want dat is degene die de hoogte van de alimentatie kan veranderen.

Erfenis uit Amerika

Na de oorlog is een oom van mij geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Hij is oud en wil een deel van zijn bezit nalaten aan de familie in Nederland. Als het zover is, moeten wij dan in de VS én in Nederland erfbelasting betalen?

Nee. Als iemand op het moment van overlijden langer dan tien jaar in het buitenland woont en nog steeds Nederlander is, dan hoeft in Nederland geen belasting betaald te worden over de erfenis. Waarschijnlijk moet u in de Verenigde Staten wel belasting betalen.

Financiën laten regelen

Ik merk dat ik soms een rekening vergeet te betalen en dat ik het overzicht van mijn financiën af en toe kwijt ben. Als dat erger wordt, hoe regel ik dan mijn financiën?

U kunt iemand, bijvoorbeeld een kind, een volmacht geven. Dat is een schriftelijke verklaring waarin u een ander de bevoegdheid geeft om bepaalde handelingen voor u te verrichten. U kunt dat via de notaris regelen, maar ook onderling. Met een volmacht houdt u het recht om zelf de handelingen te verrichten waarvoor u de volmacht hebt gegeven. U kunt de volmacht nu al opstellen en daarin opnemen dat deze ingaat op het moment dat een arts verklaart dat u niet meer zelf in staat bent om te handelen.
Een stap verder is onderbewindstelling. Dan krijgt u een bewindvoerder die over uw financiën beslist. Zelf hebt u dan niets meer te zeggen. Uzelf, uw partner en uw familieleden kunnen onderbewindstelling aanvragen bij de kantonrechter.

Nalatenschap kinderloze tante

Mijn tante is over­leden. Ze heeft geen partner en geen kinderen. Wie erft van haar?

Mocht uw tante een testament hebben, dan staat daarin precies wie de erfgenamen zijn. Bij het Centraal Testamentenregister kunt u informeren of er een testament is en bij welke notaris dat ligt. Is er geen testament, dan erven haar ouders en haar broers en zussen. Haar ouders – uw grootouders – zullen hoogstwaarschijnlijk overleden zijn, zodat de erfenis bij haar broers en zussen terechtkomt. Mocht een broer of zus van haar ook zijn overleden, dan nemen diens kinderen de plaats van hun ­ouder in. Dus ofwel een van uw ouders (de broer of zus van uw tante) is erfgenaam of u bent zelf samen met uw eventuele broers en zussen erfgenaam.

Auteur 
Bron 
  • PlusMagazine