Betalen voor verzorgingstehuis door kindsdelen

Getty Images

Moet mijn moeder als langstlevende ouder, over haar kindsdelen vermogensheffing betalen? En komt ze door die kindsdelen ook in aanmerking voor de verhoogde bijdrage in het verzorgingstehuis? Dat zou toch zeer onredelijk zijn.

Onredelijk of niet, uw moeder moet in principe over de kindsdelen 1,2% vermogensheffing betalen. Daardoor kan het inderdaad ook gebeuren dat ze door die kindsdelen in aanmerking komt om, bij opname in een verzorgingstehuis, een verhoogde eigen bijdrage te betalen. Dat ligt eraan hoeveel geld ze heeft. Maar ze heeft natuurlijk de mogelijkheid de kindsdelen uit te keren aan de kinderen, als dat tenminste financieel mogelijk is.

Veel mensen zetten tegenwoordig in hun testament dat de kindsdelen bij opname in een verzorgingstehuis opeisbaar worden. Als dat gebeurt tellen de kindsdelen niet meer mee voor het vermogen, of ze nou daadwerkelijk uitgekeerd worden of niet.

Mijn ervaring is dat mensen heel erg geschrokken zijn van de eigen bijdrage voor het verzorgingstehuis, die sinds kort betaald moet worden. Maar voor mensen met een beperkt vermogen van om en nabij een ton, kan de schade erg meevallen, zeker als de beide partners nog in leven zijn. Niet vergeten moet worden dat mensen die in een verzorgingshuis of een andere AWBZ-instelling opgenomen worden, ook geen persoonlijke kosten meer maken.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl