Een mindere baan of de WW?

Getty Images

Een goede vriend heeft gehoord dat hij ontslagen wordt. Hij is chauffeur. Alle vrachtwagens zijn verkocht aan een ander bedrijf en hij kan ook mee. Nu werd hij vorige week gebeld door zijn nieuwe werkgever, dat hij in een andere CAO komt, geen reiskosten meer krijgt en een flink lager loon. Krijgt hij WW als hij die nieuwe baan weigert? Volgens zijn rechtsbijstandverzekeraar is dat niet het geval.

Dit is best een ingewikkelde zaak. Uitkeringsorganisatie UWV zou kunnen aanvoeren dat uw vriend verwijtbaar werkloos wordt als hij de baan niet neemt en geen recht op WW heeft. Aan de andere kant gaat hij er wel flink op achteruit. Valt zijn nieuwe baan daarom nog wel onder de noemer ‘passende arbeid’, die geldt voor mensen die net in de WW zitten? In dat geval zou hij wel recht op WW hebben.

Maar eigenlijk is dat niet de belangrijkste vraag. Uw vriend moet zich ook realiseren dat als hij kiest voor de WW (en die dan ook krijgt), hij zijn rechten gaat opsouperen. Denkt hij binnen een paar maanden werk te vinden in zijn branche? Ik vermoed dat de banen niet voor het oprapen liggen en dan heb je niet veel aan je WW. Na enige tijd moet je al het werk dat aangeboden wordt accepteren, al zijn de verdiensten nog lager dan hij nu kan krijgen.

Hij zou er ook voor kunnen kiezen de voorwaarden van z'n nieuwe baas te accepteren en daarna te gaan solliciteren. Het is altijd gemakkelijker om vanuit een baan te solliciteren, dan vanuit werkloosheid. Gooi niet direct de oude schoenen weg, al gaan ze misschien een beetje knellen. Nieuwe heb je nog niet direct. In de WW zitten is echt geen pretje, zeker niet nu het UWV zoveel strenger is geworden.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl