Beleggen, is mijn Turbo erg risicovol

Getty Images

Ik ben 55 en heb op advies van mijn bank een deel van mijn vermogen belegd in Turbos. Nu lees ik dat de Autoriteit Financiele Markten, de AFM, waarschuwt voor de enorme risicos van deze producten. Wat is er zo risicovol aan mijn Turbo?

De AFM heeft onlangs inderdaad een rapport uitgebracht waarin wordt bevestigd dat beleggingen in derivaten met een hefboom, zoals Speeders, Sprinters en uw Turbo’s zeer risicovol zijn.

Een Turbo heeft een bepaalde onderliggende waarde. Dit kunnen aandelen zijn, maar ook andere waarden, zoals edelmetalen, valuta, obligaties, indices of grondstoffen. Met een Turbo kan gespeculeerd worden op een stijging van de onderliggende waarde (Turbo long) of een daling (Turbo short). In geval van een Turbo long koopt de bank (in principe) de onderliggende waarde aan, en verkoopt slechts een deel door aan de belegger in de vorm van de Turbo long. De rest van de waarde is een rentedragende lening voor de bank. Stijgt de onderliggende waarde, dan komt de volledige stijging ten goede aan de Turbo long, waardoor het rendement vele malen hoger is dan wanneer alleen de onderliggende waarde zelf zou zijn gekocht.

Om een en ander te verduidelijken het volgende voorbeeld:

  1. Een belegger verwacht een stijging van het aandeel Philips. De koers van het aandeel staat op dat moment op € 20. De belegger heeft € 1.000 te besteden. Hij zou daarvoor 50 aandelen Philips kunnen kopen. Wanneer de koers stijgt tot € 22 heeft hij € 100, of wel 10% winst.
  2. Dezelfde belegger kan ook instappen in een Turbo long Philips. Voor € 2,50 kan hij een Turbo long kopen. Voor € 1.000 kan hij dus 400 Turbo’s long aanschaffen. De bank koopt 400 aandelen Philips op voor € 20. De belegger betaalt hiervan € 2,50 per aandeel in de vorm van de Turbo en de rest wordt door de bank voorgeschoten (het financieringsniveau).
  3. Wanneer de koers van het aandeel Philips nu stijgt naar € 22, stijgt niet alleen de waarde van het aandeel met € 2, maar ook de waarde van de Turbo. De Turbo stijgt hierdoor in waarde van € 2,50 naar € 4,50. In absolute zin een identieke stijging, maar in relatieve zin een stijging van 80%. De belegger verkoopt zijn 400 Turbo’s met een winst van € 800.
  4. De hefboom van deze Turbo was 8 (8 x de stijging die het aandeel zelf doormaakt).

In het voorbeeld heeft de bank € 17,50 per aandeel betaald. Immers de bank betaalde € 20 per aandeel en ontving € 2,50 per aandeel voor het leveren van een Turbo. Als de koers van de onderliggende waarde (in dit geval het aandeel) richting € 17,50 gaat, dreigt er een verlies voor de bank. Om dit verlies te voorkomen, stelt de bank een ondergrens aan de koers van de onderliggende waarde (de stop loss). Als het stop loss-niveau is bereikt, vervalt de Turbo en is deze niets meer waard. U bent dan als belegger uw inleg kwijt (in dit geval € 1.000).

U maakt dan verlies, maar nooit meer dan uw inleg. Dit klinkt aantrekkelijk, maar uit het onderzoek van de AFM is gebleken dat de kans dat u uw inleg verliest bij sommige Turbo’s wel 80% is. Dat is dus risicovoller dan een avondje casino.

Tips met betrekking tot de belegging in Turbo’s:

  • Pas op voor Turbo’s met een hoge hefboom. Hoe hoger de hefboom, des te groter het risico van de belegging;
  • Hoe langer een Turbo in de portefeuille zit, des te groter de kans op verlies. Wanneer je een aandeel bezit, raak je het bij een koersdaling niet kwijt, maar wanneer een Turbo het stop loss-niveau bereikt, verloopt deze. Deze producten zijn dus zeker niet geschikt voor de lange termijn;
  • Aanbieders van dergelijke producten gaan een website oprichten (per 1 oktober 2013) waarop zij onafhankelijke en niet-commerciële informatie geven over dergelijke producten en de risico’s van die producten. Lees deze informatie goed voordat u aan dergelijke producten begint.

Conclusie
Beleg niet in producten waarvan u geen kennis hebt. Volg dus niet zomaar het advies van uw adviseur, maar verdiep u ook in uw beleggingen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl