Zieke marathonloper terecht ontslagen

Getty Images

Een arbeidsongeschikte magazijnmedewerker die regelmatig aan hardloopwedstrijden meedeed en zelfs een marathon liep, mag door zijn werkgever op staande voet worden ontslagen.

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen. De 55-jarige magazijnbediende was sinds maart vorig jaar arbeidsongeschikt. Na een half jaar bleek dat hij ongeschikt is voor zijn eigen werk en dat zijn werkgever geen ander werk voor hem heeft. Er kwam een reïntegratietraject om passend werk te vinden bij een andere werkgever.

Versleten spieren
In juli is de man op staande voet door zijn werkgever ontslagen. De werkgever voerde in de schriftelijke onderbouwing aan dat de man volgens het ziekenhuis last had van versleten en beschadigde spieren en aanhechtingen. Ondanks deze belemmeringen deed hij onder andere mee aan de marathon van Rotterdam. Daarna had hij twee dagen last van knieklachten en wilde hij naar het ziekenhuis.

Nieuwe dakgoot
Ook voerde de werkgever aan dat de man thuis de dakgoten had vervangen ondanks zijn schouder-, nek- en polsklachten. De werkgever weigerde nog langer de man in dienst te houden en zijn loon door te betalen, omdat hij door deze zware lichamelijk inspanningen zijn reïntegratie belemmerde. Hij werd dus op staande voet ontslagen. De marathonloper stapte daarop naar de rechter en eiste een baan of een reïntegratie plus betaling van zijn loon. De kantonrechter was het hier niet mee eens. Het ontslag was terecht.

uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNNE:2013:5613&keyword=RBNNE%3a2013%3a5613+
www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=6952

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl