Extraatje voor vrijwilligers

Als vrijwilliger kunt u geld ontvangen van de gemeente en/of de Belastingdienst. Hoe werkt dat?

Sommige gemeenten geven subsidies of premies voor vrijwilligerswerk. Voorwaarde is dat dit werk u niet mag afhouden van betaald werk, of uw kansen op betaald werk verkleint. Verder verschillen de voorwaarden en de hoogte van het extraatje per gemeente. Informeer hiernaar bij uw gemeente.

Als vrijwilliger krijgt u een extra aftrekpost bij de belastingaangifte als u actief bent voor een instelling die door de Belastingdienst erkend is (een ANBI) en afziet van een vrijwilligersvergoeding. U mag dan een bedrag aftrekken als gift. Dit zijn de voorwaarden:

-    De instelling heeft een verklaring afgegeven waaruit blijkt dat u zich hebt ingezet als vrijwilliger en een regeling hebt getroffen waardoor u in aanmerking komt voor een vergoeding.  
-    De instelling is financieel in staat om de vergoeding uit te betalen en  heeft de bedoeling om dat ook daadwerkelijk te doen .
-     U moet het zelf kunnen bepalen als u de vergoeding niet wilt ontvangen en aan de instelling schenkt.
-    Krijgt u geen vergoeding van door u gemaakte kosten vanwege de slechte financiële situatie van de instelling? Ook dat kan een aftrekpost zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om reiskosten en verzendkosten.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl