Wonen wij samen?

Getty Images

Tijdens een vakantie heb ik een leuke man leren kennen, het klikt enorm en we zien elkaar regelmatig. Ik maak me echter zorgen over mijn alleenstaanden-AOW. Wanneer wonen wij samen en wanneer niet?

Samenwonen en de AOW is al jaren een moeilijk punt. De criteria voor wel of niet samenwonen zijn vaag en ook nog eens per regio verschillend. Om aan die onduidelijkheid een einde te maken heeft staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken eind oktober nieuwe regels bekend gemaakt waarmee een eind komt aan de onduidelijkheid. Enige nadeel is dat die nieuwe regels pas in 2015 van kracht zullen zijn en dat de staatssecretaris niet heeft aangegeven - dat vooruitlopend op die nieuwe regels - ze nu al toegepast mogen worden.

Niet langer ''samenwonen''
Vanaf 2015 woon je niet meer samen wanneer je over een eigen (huur)woning beschikt waarvoor je zelf aantoonbaar de lasten voor huur en energie draagt. De staatssecretaris heeft ook aangegeven wanneer er sprake is van een eigen woning. Wil er sprake zijn van een zelfstandige eigen (huur)woning, dan moet ieder kunnen aantonen dat zij zijn ingeschreven bij de gemeente op dat adres. Er mogen op het betreffende adres geen andere mensen zijn ingeschreven (oppassen met kamerverhuur!) en de betrokkene moet aan kunnen aantonen de kosten van de huur, hypotheek of eigenaarslasten en elektra, gas water en licht zelf te voldoen. De betreffende woning mag geen kamerbewoning zijn, geen vakantie- of recreatiewoning, geen tijdelijke woonruimte en geen postadres zijn. En er mag geen vruchtgebruik of zakelijk recht op de woning zijn gevestigd. Met de nieuwe regels komt er een einde aan vele jaren van onzekerheid, boetes en terugbetalen van teveel ontvangen AOW.

Wees tot 2015 alert!
De regels die nog tot 2015 gelden gaan ervan uit dat u samenwoont wanneer de huishoudens zich vermengen. Zorg er dus voor dat u alles zelf blijft betalen, dat er geen kleding of andere eigendommen van de ander in uw huis achterblijven en beperk het samenzijn tot de weekenden. De kans dat er in de ogen van de overheid dan sprake is van ''samenwonen'' is dan in ieder geval tot 2015 zo klein mogelijk...

Bron 
  • geldenrecht.nl