Pensioen is duur; maak een plan

Getty Images

Met pensioen gaan. Dat betekent de leuke dingen doen waar je eigenlijk nog niet aan toegekomen bent. Meer lezen, meer reizen, meer sport, kunst en cultuur. Weg van de dagelijkse stress, leve de vele vrije dagen.

Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat aan die vrijheid een prijskaartje hangt, terwijl pensioen en AOW in de meeste gevallen lager zijn dan het laatst verdiende salaris. Daarom is een financiële planning voor de periode na het werken, van groot belang. Wie wil er gedwongen thuis zitten, omdat er geen geld is voor een dagtrip naar Amsterdam of een stedenreis naar Antwerpen of Wenen.

Het eerste ‘prijskaartje’ van het pensioen hangt eigenlijk al aan de laatste werkdag, als gepensioneerden niet alleen afscheid moeten nemen van hun bedrijf of instelling, maar ook van de auto van de zaak. Je bent weliswaar de bijtelling kwijt, maar moet wel voor het eerst sinds lange tijd weer zelf een auto kopen. Het meenemen van het leasecontract is meestal niet interessant omdat de kosten niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Vaak is het mogelijk de laatste leaseauto voor een redelijk bedrag over te nemen. Denk daarbij aan een bedrag van €15.000 tot €19.000 euro voor een goede middenklasser van 3 jaar oud. Bijkomend voordeel is dat je tenminste weet wat voor auto je koopt.

Belangrijk is ook te beseffen dat je als gepensioneerde op je zelf bent aangewezen. Er staat geen afdeling personeelszaken meer voor je klaar, die bepaalde financiële zaken voor je uitzoekt. Het is van praktisch belang goed contact te houden met tussenpersonen of de financieel adviseur van de bank, die je kunnen helpen met het uitkeren van een lijfrente of met beleggingen, mocht je je daar in willen verdiepen. En ze kunnen u ook helpen met het maken van een financieel plan.

Belangrijk is ook alle verzekeringen eens goed door te nemen. Misschien is het nuttig de (aanvullende) zorgverzekering aan te passen, en die meer toe te spitsen op de pensioenleeftijd. Veel senioren hebben hun verzekeringen al jarenlang bij dezelfde maatschappij lopen. Ze kunnen in de meeste gevallen een aanzienlijke premiekorting bereiken, als ze hun verzekeringen onder dezelfde voorwaarden, bij een andere verzekeraar onder brengen. Switchen van verzekeraar levert geld op. Nederlanders sluiten over het algemeen voor alles en nog wat een verzekering af. Wees kritisch en stel vast welke verzekeringen echt nodig zijn en welke risico’s zelf te dragen zijn.

Maar er is in de pensioenfase natuurlijk meer dan alleen het genieten en het leuke dingen doen. Het kan zijn dat partners of alleenstaanden door ziekte of ouderendom hun financiële zaken niet meer goed kunnen regelen. Wie behartigt dan hun belangen? De meeste mensen hebben met hun partner of kinderen al een gezamenlijke bankrekening, zodat het niet snel voorkomt dat iemand plotseling zonder geld komt te zitten. Maar zo’n en/of rekening heeft beperkte mogelijkheden. Bij het afwikkelen van allerlei geldzaken is de handtekening van de partner nodig. Met een bankmachtiging kunnen partners of kinderen toegang krijgen over een bankrekening van een rekeninghouder, zodat de continuïteit van de geldzaken ook in bredere zin gewaarborgd is.

Het afgeven van een algemene notariële volmacht gaat nog verder. Daarmee kan iemand alle financiële beslissingen van een rekeninghouder nemen. Daarin kunnen ook bepaalde medisch-ethische wensen bij mogelijke ziekte worden vastgelegd. Een dergelijke brede akte wordt ook wel levenstestament genoemd.
Auteur