Moet ik voor het einde van 2013 nog actie ondernemen om belastingvoordelen in box 3 in 2014 te behalen?

Getty Images

Ik ben 53 en hoorde onlangs dat ik misschien nog voor het einde van het jaar iets moet ondernemen om belastingvoordeel in het jaar daarop te behalen; onder meer op het gebied van grote uitgaven, belastingschulden en groen sparen of beleggen. Kunt u mij dit uitleggen?

In box 3 worden uw inkomsten uit sparen en beleggen belast. Het gaat hierbij om de waarde van uw bezittingen, verminderd met uw schulden (uw vermogen). Per belastingplichtige geldt er voor 2014 een vrijstelling van €21.139. Voor fiscale partners geldt deze vrijstelling per persoon en bedraagt de vrijstelling gezamenlijk €42.278. Sinds 2011 is er nog maar één peildatum voor de vaststelling van de rendementsgrondslag in box 3. Deze datum is 1 januari van ieder kalenderjaar. Voor de belastingaangifte over 2014 wordt er dus gekeken naar uw vermogen in box 3 op 1 januari 2014. Het kan dan interessant zijn om nog voor het einde van het jaar uw vermogen in box 3 te verlagen of om uw vermogen anders te verdelen. Voorbeelden hiervan noemde u in uw vraag. Hieronder worden deze uitgelegd.

Voorziet u grote uitgaven voor het komende jaar, zoals een nieuwe bank, auto of een nieuw bed? Betaal deze dan dit jaar nog. U kunt op die manier volgend jaar 1,2% inkomstenbelasting besparen. Dat bedrag behoort dan namelijk op 1 januari 2014 niet meer tot uw vermogen in box 3.

Belastingschulden mag u niet van uw bezittingen in box 3 aftrekken (met uitzondering van erfbelastingschulden). Het kan daarom raadzaam zijn om eventuele belastingschulden voor 1 januari 2014 te betalen met vermogen dat anders blijft behoren tot uw vermogen in box 3.

Als u voor het einde van het jaar in groene beleggingen investeert, kunt u in 2014 profiteren van een extra vrijstelling in box 3. De vrijstelling voor groene beleggingen bedraagt in 2014 €56.420 per belastingplichtige. Als u een fiscale partner heeft, geldt voor u samen een vrijstelling in 2014 van €112.840. Zo kunt u fiscaal voordelig sparen of beleggen en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu. Naast een hogere vrijstelling in box 3 geldt bij groen sparen en beleggen ook een aanvullende heffingskorting. Dat is een korting op de te betalen inkomstenbelasting van 0,7% van het bedrag van uw vrijgestelde groene beleggingen.

Conclusie
De hiervoor beschreven belastingtips zijn gebaseerd op bestaande wet- en regelgeving. De voornoemde opsomming is niet uitputtend. Laat u zich goed informeren over uw financiële situatie en onderzoek of voornoemde suggesties bij uw situatie passen!

Auteur