Kijk uit met het uitlenen van uw auto

Getty Images

Als ik mijn auto af en toe uitleen aan iemand met schulden van verkeersovertredingen, kan de politie dan bij een controle mijn auto invorderen, tot die man of vrouw ze betaald heeft. Ik heb zoiets eens een keer in een boek gelezen. Ik leen m’ n auto geregeld uit.

U bedoelt dat iemand met uw auto in een verkeersfuik rijdt, waarbij de politie ontdekt dat hij voor duizenden euro’s aan onbetaalde verkeersboetes heeft. Op dat moment zal de politie aangeven dat hij onmiddellijk moet betalen. Lukt dat niet dan zal hij mee moeten naar het bureau om afspraken te maken hoe de betaling dan wel zo snel mogelijk kan plaats vinden. In het uiterste geval kan de politie er inderdaad toe overgaan de auto in te vorderen en die uiteindelijk verkopen. Uit de opbrengst zal de schuld betaald moeten worden.

Onredelijk
Dat klinkt zeer onredelijk, omdat het gaat om de auto van een kennis of familielid, die wellicht totaal niet op de hoogte was van de onbetaalde boetes. De mogelijkheid is echter toch in de wet opgenomen, omdat mensen met (belasting)schulden er soms een gewoonte van maken in geleende auto’s rond te rijden. Daardoor waren ze als het ware beschermd tegen de incasso van de politie.

Schuld eerder innen
Maar de wet Administratieve Handhaving Verkeersvoorschriften, waarin dit geregeld wordt, geeft ook aan dat politie en justitie er eerst alles aan hebben moeten doen, de schuld eerder te innen. Het is dus niet zo dat een leenauto zomaar opgelegd wordt, als de bestuurder een paar verkeersboetes uit ergernis een paar maanden heeft laten liggen, zonder dat het Centraal Justitieel Incassobureau zich daar veel gelegen aan liet liggen.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl