Worden tandartskosten vergoed door de basis- of aanvullende verzekering?

Getty Images

De meeste mensen gaan netjes twee keer per jaar naar de tandarts. Tandartskosten zijn dan ook een belangrijk punt bij het afsluiten van een zorgverzekering. Welke tandartszorg valt er onder de basisverzekering en waar heb je een aanvullende verzekering voor nodig?

Vergoeding tandarts voor kinderen tot 18 jaar
Voor kinderen onder de 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoed door de basisverzekering. Denk dan aan de volgende zaken:

  • Twee controles per jaar
  • Het verwijderen van tandsteen
  • Het gebruik van fluor vanaf 6 jaar (twee keer per jaar)
  • Het aanbrengen van een beschermend laagje op de bovenkant van de kiezen
  • Vullen van gaatjes
  • Verdoving

De volgende behandelingen worden niet vergoed uit de basisverzekering:

  • Orthodontie
  • Kronen en bruggen

Wil je dat deze behandelingen worden vergoed? Dan kun je als ouders een aanvullende verzekering ervoor afsluiten.

Vergoeding tandarts voor mensen van 18 jaar en ouder
Voor volwassenen worden er maar weinig tandartsbehandelingen vergoed. Een behandeling wordt alleen maar vergoed in een van de volgende situaties:

  • Bij een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of afwijking van je mond of gebit. Soms vallen hier ook orthodontiebehandelingen onder.
  • Als je een lichamelijke of geestelijke aandoening hebt, waarbij een medische behandeling met tandheelkundige zorg noodzakelijk is.

Verstandskiezen trekken
Vanaf 2011 wordt het trekken van verstandskiezen niet meer standaard vanuit de basisverzekering vergoed. Als jouw tandarts de verstandskies trekt, vallen deze kosten onder je tandartsverzekering. Een tandarts mag je alleen naar het ziekenhuis doorverwijzen als hij of zij niet zelf de kies kan trekken. Dan wordt er gesproken over een ‘lastige extractie’. De kosten die in het ziekenhuis worden gemaakt, vallen onder de basisverzekering. Je moet er wel rekening mee houden dat deze kosten van je eigen risico afgaan. De eerste 350 euro (in 2014 360 euro) betaal je dan zelf. Als jouw tandarts geen verstandskiezen trekt en je naar een kaakchirurg doorverwijst, valt deze behandeling dus niet onder de basisverzekering, maar onder de tandartsverzekering.

Kunstgebit
De kosten voor een kunstgebit worden voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering. De overige 25% is een wettelijke eigen bijdrage. Hiervoor kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Ook kosten die gemaakt worden wanneer de prothese gerepareerd moet worden, worden vergoed vanuit de basisverzekering

Een kunstgebit zit meestal los in de mond. Door speeksel en de mondspieren blijft het kunstgebit op z’n plaats. Wanneer de kaak te smal is en het gebit niet blijft zitten, kan je overstappen op een klikgebit.

Kunstgebitten op implantaat (klikgebit)
Een klikgebit wordt vast geklikt op minimaal twee implantaten (ook wel kunstwortels genoemd). Dit wordt gedaan bij mensen die last hebben van een loszittend kunstgebit.  Voor een kunstgebit op implantaten geldt een wettelijke eigen bijdrage van 125 euro per kaak. Wel is het van belang dat je hiervoor toestemming vraagt aan je zorgverzekeraar. Vaak zullen zij om een verklaring van de behandelend tandarts of implantoloog vragen.

Eigen risico kunstgebit
De behandelingen die door de basisverzekering worden vergoed, gaan ten koste van jouw eigen risico. Wanneer je dus naar de kaakchirurg moet als je een kunstgebit krijgt, betaal je de eerste 350 euro  (en in 2014 dus 360 euro), zelf.

Overstappen met tandartsverzekering
Ook als je een tandartsverzekering hebt, kun je wisselen van zorgverzekering. Wel kennen veel verzekeraars bij een uitgebreidere dekking een medische selectie. Dit betekent dat je medische vragen moet invullen voordat zij je accepteren. Ook moet je tandarts de verklaring ondertekenen. Als je veel kosten aan je gebit verwacht, is de kans groot dat je een pakket met een lagere dekking aangeboden krijgt.

Wil je overstappen met je tandartsverzekering? Dan is het verstandig om dit niet op het allerlaatste moment te doen! Het kan namelijk wel een paar weken kan duren voordat alles geregeld is met je tandarts en je zorgverzekeraar...

Bron: Independer

Wilt u zelf zorgverzekeringen vergelijken?
Gebruik de vergelijker op PlusOnline en sluit direct af >>

Auteur