Toeslagen op 1 rekeningnummer en huurtoeslag niet meer rechtstreeks naar verhuurder!

Getty Images

Ik heb al een aantal jaren recht op huurtoeslag en ik heb met mijn verhuurder afgesproken dat deze huurtoeslag rechtstreeks naar hem wordt overgemaakt. Nu heb ik van de belastingdienst onlangs een brief gekregen dat mijn huurtoeslag vanaf 1 december op mijn eigen rekening wordt overgemaakt. Hoe kan dit? Ik heb hier toch niet om gevraagd.

Door nieuwe wetgeving moet de belastingdienst uitbetalingen (zoals: toeslagen, teruggaven inkomstenbelasting en teruggaven bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) op één rekeningnummer doen. Dat rekeningnummer moet op uw naam staan. Dit voorkomt vergissingen en helpt fraude tegen te gaan. Een bedrag dat voor u bestemd is, maakt de belastingdienst voortaan alleen nog over op een rekening die op uw naam staat.

Vanaf 1 december maakt de belastingdienst dan ook geen huurtoeslag meer over naar uw verhuurder. Het is de bedoeling dat de belastingdienst uiteindelijk alle toeslagen gaat overmaken op één rekeningnummer dat op naam staat van de belastingplichtige/rechthebbende. Een gedachte die hier om de hoek komt kijken, is dat elke belanghebbende een goed beeld van de werkelijkheid hoort te hebben. Dan kan hij namelijk zelf zijn eigen verantwoordelijkheid goed nemen en dragen. Dat geldt ook voor huurders met huurtoeslag.

Mogelijk krijgt u overigens vóór 1 maart 2014 nog een brief. Wanneer de belastingdienst een rekeningnummer heeft dat op uw naam staat, dan zetten zij dat rekeningnummer in die brief. Dat rekeningnummer zal gebruikt worden voor de uitbetaling van uw toeslag. In het geval dat de belastingdienst geen nummer heeft dat op uw naam staat, dan vragen zij u in de brief om alsnog een rekeningnummer door te geven.

Auteur