Heeft schenken zin bij opname in verzorgingshuis?

Heeft het schenken van geld aan je kinderen zin, om te voorkomen dat je een hoge eigen bijdrage moet betalen in een verzorgingshuis? Als je geen geld meer hebt, hoef je toch ook niet te betalen?

Het is inderdaad zo dat vermogende mensen soms hun spaargeld moeten aanspreken, om een eigen bijdrage tot maximaal 2200 euro per maand te betalen. Het is moeilijk te zeggen bij hoeveel inkomen en spaargeld de eigen bijdrage oploopt tot het maximum bedrag. Dat heeft ook te maken met persoonlijke omstandigheden en bepaalde aftrekposten. Op de site www.hetcak.nl staat een rekenmodule, die meer inzicht geeft over de hoogte van de eigen bijdrage.

Om op uw vraag terug te komen: natuurlijk zal het schelen in de eigen bijdrage, als mensen ervoor zorgen dat hun spaartegoed niet hoger is dan pakweg 50 000 euro. Maar niet iedereen zal zijn reserves zomaar willen prijsgeven, zeker niet als een partner nog niet in een verzorgingstehuis is opgenomen. Bovendien zou je je ook kunnen voorstellen dat mensen hun spaargeld inzetten om langer thuis te blijven wonen.

Ook is het nog niet zo eenvoudig om snel een groot vermogen aan je kinderen over te maken. Ouders mogen maar 5000 euro per jaar belastingvrij schenken. Eenmalig kunnen ze een groter bedrag overdragen. Snel schenken om de eigen bijdrage in het verzorgingstehuis te ontlopen, is dus niet altijd mogelijk en ook niet altijd verstandig.

[ITEMADVERTORIAL]

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl